«Τρέχει» στο Κογκρέσο το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ – Η διακομματική στήριξη και τα F-35

Με ταχείς ρυθμούς μοιάζει να κινείται στο Κογκρέσο το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, το οποίο προωθούν ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφός του, Μάρκο Ρούμπιο.

Διακομματική στήριξη

Το νομοσχέδιο ήδη υπερψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πλέον το νομοσχέδιο βρίσκεται και στα δύο νομοθετικά Σώματα του Κογκρέσου και απολαμβάνει τη διακομματική στήριξη βασικών στελεχών στις αντίστοιχες επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο χαίρει διακομματικής στήριξης και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου. Στη Βουλή, βασικοί εισηγητές του νομοσχεδίου ήταν ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκας Μπιλιράκης και ο Δημοκρατικός βουλευτής Τεντ Ντόιτς.

Ο «Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», όπως ονομάζεται επίσημα, φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σχήμα 3+1

Μεταξύ άλλων εκφράζει στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητάει την επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας. Η εκδοχή του νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που είχε κατατεθεί στη Γερουσία. Το νέο αμυντικό νομοσχέδιο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, προβλέπει την ένταξη της Ελλάδος στο European Recapitalization Incentive Program.

Στην Ελλάδα τα F-35 της Τουρκίας

Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία προορίζονταν για την Τουρκία, στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στη χώρα μας τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή