Τρία “δώρα” από την Μέρκελ στην Τουρκία – Γιατί ο Ερντογάν πέφτει στα “μαλακά” στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. – Τι κερδίζει και πως εκβιάζει η Αγκυρα

Τρία

Η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού προέδρου με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η μία – και αρνητική για την Τουρκία – όψη του νέου γεωπολιτικού νομίσματος που φέρνει η εποχή Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν επιλέγει να συνομιλήσει πρώτα με τον έλληνα πρωθυπουργό, πριν σηκώσει το τηλέφωνο για να καλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν, και δη σε μια ημέρα και συγκυρία υψηλών συμβολισμών: Την ημέρα της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, και την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν το μέλλον της σχέσης τους με την Τουρκία.

Τα τρία “δώρα” της Μέρκελ και της Ε.Ε. στον Ερντογάν

Η άλλη όψη όμως δεν είναι εξίσου κακή για την Αγκυρα. Αντιθέτως, περιλαμβάνει «δώρα» κατευνασμού προς τον Ταγίπ Ερντογάν από την τηλε-σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τα οποία αποτυπώνουν και τις ασκήσεις λεπτών ισορροπιών της Δύσης στη νέα γεωπολιτική τάξη πραγμάτων.

Συγκεκιρμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, η Ανγκελα Μέρκελ έχει στρώσει τον δρόμο για τρία «δώρα» από την σημερινή σύνοδο κορυφής προς την Αγκυρα – ή, για την ακρίβεια, για τρεις υποσχέσεις με ορίζοντα τελικής υλοποίησής τους τον Ιούνιο:

  • Πρόσθετη χρηματοδότηση 10 έως 12 δισ. ευρώ  για το προσφυγικό. Τα επιπλέον κονδύλια αποτελούν επίμονο αίτημα του Ερντογάν και στην κατεύξυνση αυτή δείχνει και η διαρκής υπενθύμιση, ειδικά από την πλευρά του Βερολίνου, της θέσης ότι η Τουρκία σηκώνει μεγάλο βάρος για το προσφυγικό.
  • Αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Σύμφωνα με το αρχικό προσχέδιο της κοινής δήλωσης της συνόδου (το οποίο απορρίφθηκε από την Κύπρο) το Συμβούλιο αναλαμβάνει «να εργαστεί επί μίας εντολής εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης [ΕΕ-Τουρκίας], διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη και καλούμε παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της».

Μένει να φανεί εάν στην τελική, αναθεωρημένη δήλωση, η δέσμευση αυτή θα παραμείνει ως έχει ή θα υπάρξουν πρόσθετες προϋποθέσεις για την Αγκυρα.

  • Απελευθέρωση της visa για τους Τούρκους πολίτες

Οι λόγοι της πολιτικής κατευνασμού της Αγκυρας

Με βάση και πάλι το αρχικό προσχέδιο, στόχος είναι και οι τρεις αυτές παραχωρήσεις προς την Αγκυρας να επικυρωθούν και να λάβουν την μορφή οριστικών αποφάσεων σε τρεις μήνες, στην σύνοδο κορυφής της 24ης και 25ης Ιουνίου. Μένει επίσης να φανεί σήμερα εάν αυτό το χρονοδιάγραμμα θα διατηρηθεί, ή θα υπάρξουν πρόσθετοι όροι και αστερίσκοι.

Η συνολική εικόνα πάντως που εκπέμπεται από τις Βρυξέλλες είναι εκείνη της ήπιας προσέγγισης της Τουρκίας και τούτο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οφείλεται σε τρεις λόγους:

  • Ο πρώτος είναι η πάγια πολιτική κατευνασμού που έχει επιβάλει η Μέρκελ, υπό τον φόβο κυρίως εκβιαστικών κινήσεων του Ερντογάν στο προσφυγικό. Ο φόβος αυτός μεγιστοποιείται με την γερμανίδα καγκελάριο σε αποδρομή και αντιμέτωπη με υψηλό πολιτικό κόστος από την διαχείριση της πανδημίας.
  • Ο δεύτερο λόγος είναι η παρέμβαση Μπάιντεν προς την Ευρώπη την οποία αποκάλυψε το Reuters. O Λευκός Οίκος, παρά την σκληρή στάση που τηρεί προς την Αγκυρα, ζήτησε να μην υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις σ’ αυτή τη φάση, διότι εξακολουθεί να θέλει την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και δεν επιθυμεί να ρισκάρει μια μετωπική αντιδυτική έκρηξη του Ερντογάν.
  • Ο τρίτος λόγος είναι η επιδίωξη της Ευρώπης να μην αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική οικονομία, την ώρα που ήδη η λίρα καταρρέει και η χώρα τελεί υπό την απειλή capital controls. Βασικός παράγοντας εδώ είναι και τα μεγάλα ανοίγματα που εξακολουθούν να έχουν στην Τουρκία οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της BIS (της τράπεζας διεθνών διακανονισμών), η ισπανική BBVA είναι η τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία και ενδέχεται να δεχτεί χτύπημα από τη βουτιά της λίρας. Ήδη από χθες η μετοχή της δέχεται ισχυρές πιέσεις έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλά δύο μηνών.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν με διαφορά τη μεγαλύτερη έκθεση δανείων στην Τουρκία σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες της Δύσης, η οποία φτάνει τα 60 δισ. δολ, και ακολουθούνται από τις τράπεζες της Γαλλίας (26 δισ. δολ), του Ηνωμένου Βασιλείου (13,5 δισ. δολ.), της Γερμανίας (12,8 δισ. δολ.), της Ιαπωνίας (10,2 δισ. δολ.) και των ΗΠΑ ( 9,6 δις. δολ.). Να αναφέρουμε πως η έκθεση της Ελλάδας στην Τουρκία, σύμφωνα με την BIS, είναι στα μόλις 5 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή