Τρία μέτρα για τη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση ζυγίζει το κόστος μεταξύ ελλειμμάτων και λουκέτων

στήριξη επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση ζυγίζει το κόστος μεταξύ ελλειμμάτων και λουκέτων. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο κινείται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς από τη μία πλευρά βρίσκεται η αδήριτη ανάγκη συγκράτησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που διαρκώς αυξάνονται και από την άλλη, οι εύλογοι φόβοι για αύξηση των λουκέτων και παρεπόμενα της ανεργίας.

Ο βασικός προσανατολισμός, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε εγχώριο, είναι να στηριχθούν κατά προτεραιότητα ( αν όχι αποκλειστικά ) οι βιώσιμες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και όχι εκείνες που και πριν την υγειονομική κρίση, διατηρούνταν σε “τεχνητή αναπνοή”.

Στη βάση των παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διαφορετικά σενάρια και προτάσεις, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής οριστικές αποφάσεις.

Οι προτάσεις που εξετάζονται 

  • Να δοθεί ενίσχυση στις επιχειρήσεις για να εξοφλήσουν τις μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, εν είδει κεφαλαίου κίνησης. Ενα μέτρο της αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος από αυτόν του μέτρου για την επανεκκίνηση της εστίασης (330 εκατ. ευρώ).
  • Να προβλεφθεί ελάφρυνση στις εργοδοτικές εισφορές, με βάση τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τζίρο της επιχείρησης ή στον κλάδο.
  • Να παρασχεθούν κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις ή συνεργασίες επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Το μέτρο προγραμματίζεται να εφαρμοστεί το β΄ εξάμηνο και ο σχεδιασμός προβλέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και πιστωτικά στις μικρότερες που αφενός κινούνται στα όρια του αφορολογήτου και αφετέρου δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες.

Ο φόβος του εκτροχιασμού

Στην κυβέρνηση προβληματίζονται για την εικόνα πλήρους ανατροπής της οικονομικής δραστηριότητας την επόμενη μέρα, που μπορεί να οδηγήσει σε λουκέτα, όπως προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές (Καθημερινή της Κυριακής), υπάρχουν κλάδοι, όπως το λιανεμπόριο, που θα δουλέψουν κανονικά μόλις αρθούν οι περιορισμοί, αλλά θα υποστούν και διαρθρωτικές αλλαγές με την επικράτηση, για παράδειγμα, του ηλεκτρονικού εμπορίου, επομένως θα χρειαστούν προσαρμογές.

Στον τουρισμό, υγιείς επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν ασφυξία αν έχουμε φέτος μία ακόμη δύσκολη χρονιά. Οι τελευταίες εκτιμήσεις μιλούν για έσοδα στο 40% του 2019, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 60%.

Κατάρτιση αλλά με κίνητρα

Ενα βασικό εργαλείο που θα μπει μπροστά το επόμενο διάστημα θα είναι η κατάρτιση με κίνητρα, ώστε να μην καταλήξει σε φάρσα τύπου «σκόιλ ελικικού».

Θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα επιβραβεύεται η εξασφάλιση απασχόλησης και στο επίκεντρο θα είναι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Για όσες παρεμβάσεις δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών είναι εξαιρετικά φειδωλό, καθώς οι δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν ήδη ξεφύγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή