Τρία τα μεγάλα αγκάθια στις επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα

Πληθαίνουν οι επαφές από ενεργειακούς κολοσσούς που επιδιώκουν διείσδυση στην ελληνική αγορά, αναζητώντας ευκαιρίες σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα

Ανάμεσα σε αυτούς που εκδηλώνουν, ισχυρό ενδιαφέρον συγκαταλέγεται –μεταξύ άλλων – και ο ενεργειακός κολοσσός της Νορβηγικής Statoil.   Μάλιστα, τον επόμενο διάστημα προγραμματίζεται κοινή εκδήλωση της Νορβηγικής Πρεσβείας και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ επιδιώκει να ανοίξει ξανά το θέμα, με την προοπτική τα θαλάσσια πάρκα να ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση των ΑΠΕ που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στους μνηστήρες που έχουν πυκνώσει την παρουσία τους στην Ελλάδα έχει προστεθεί επίσης η γαλλική Total, από τις πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν αρχίσει να ενισχύουν δυναμικά τον τομέα των ΑΠΕ. Ο ευρωπαϊκός γίγαντας έχει επενδύσει στην αγορά της ηλιακής ενέργειας, εξαγοράζοντας την SunPower έναντι 1,3 δις ευρώ ενώ έχει αποκτήσει το 23% στην ελληνική EREN του κ. Πάρη Μουράτογλου, η οποία πλέον συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες στον τομέα των καθαρών μορφών ενέργειας. Η EREN έχει ενισχύσει την παρουσία στην εγχώρια αγορά, εξαγοράζοντας –μεταξύ άλλων- αιολικά πάρκα της Iberdrola δυναμικότητας 45 MW στη Εύβοια.

Υπολογίζεται ότι η αξία των διαγωνισμών για έργα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνολικής ισχύος άνω των 2.600 MW θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ έως το 2020.

Μεγάλο πρόβλημα η πτώση των τιμών

Την ώρα που η απόβαση των ξένων φουντώνει την μάχη στα μεσαία και μεγάλα έργα ΑΠΕ, έντονος προβληματισμός αναπτύσσεται από την κατρακύλα των τιμών στους διαγωνισμούς. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο στην αγορά, οι τιμές με τις οποίες μπαίνει η ενέργεια από ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας σύστημα, δεν είναι πλέον επιδοτούμενες αλλά καθορίζονται μέσω διαγωνισμών στους οποίους κερδίζει όποιος προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή.

Περισσότερα σε λέξεις

Mέσα σε ένα χρόνο η τιμή αναφοράς στα αιολικά από 98 ευρώ κατρακύλησε στα 55 ευρώ που με την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ, πάει στα 64 ευρώ για πάνω από 3 μεγαβάτ.

Πρόκειται για μείωση κατά 48% όταν ο εξοπλισμός όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, δεν έχει αντίστοιχη πορεία. “Ή η αγορά παρασύρθηκε σε ένα επίπεδο τιμών θεωρώντας ότι μπορεί να προχωρήσει ακόμη και υπό ζημία του developer ή υπερεκτίμησε το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσουν οι τιμές» αναφέρει στέλεχος της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον κανόνα του καθορισμού τιμών από τους διαγωνισμούς θα εξαιρεθούν, τα μεγάλα αιολικά πάρκα που έχουν καλώδιο διασύνδεσης (π.χ η Ιberdrola με το Αιγαία Ζεύξη των 700 ΜW στο Βόρειο Αιγαίο και η Eunice Energy Group με το Αegean Project στο Νότιο Αιγαίο ισχύος 1280 MW), τα οποία υπάγονται σε ειδική διαδικασία καθώς η ταρίφα εγκρίνεται από την DG Gomp και δεν υπόκεινται σε διαγωνισμό.

Τρεις παράμετροι θα κρίνουν το μέλλον των έργων

Την ώρα που στο υπουργείο και την ΡΑΕ υπεραμύνονται για τις χαμηλές τιμές στους διαγωνισμούς, στην αγορά ιεραρχούν τρεις παραμέτρους που είναι κρίσιμες για το μέλλον των έργων.

Πρώτον, ότι τα έργα που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και παίρνουν χαμηλές τιμές είναι έργα που για να ωριμάσουν πέρασε μία δεκαετία και έχουν ένα κόστος ανάπτυξης που κάποιος έχει πληρώσει και καλείται τώρα να συμπιέσει, για να μπει στο διαγωνισμό.

Δεύτερο, παρά την βούληση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν έργα ΑΠΕ, το κόστος κεφαλαίου παραμένει υψηλό. Οι τράπεζες, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου αυξάνουν το κόστος του χρήματος και λόγω της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ καθώς θεωρούν ότι αν καταρρεύσει θα καταρρεύσει και όλη η αγορά. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η Επιχείρηση αποτελεί τον κυρίαρχο παίκτη της αγοράς, ο οποίος εισπράττει το 87% των λογαριασμών ρεύματος.

Τρίτον ότι η χώρα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές (δρόμους, λιμάνια κ.α) για να στηρίξει τέτοιου είδους έργα με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος της επένδυσης.

Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι στο προσεχή μικτό διαγωνισμό αιολικών-φωτοβλταϊκών ισχύος 600 MW που η ηλεκτρονική δημοπρασία προγραμματίζεται για τις 15 Απριλίου, για όλους αυτούς τους λόγους, τα φωτοβολταϊκά θα υπερισχύσουν. “Με το Φ/Β υπάρχει μια ευκολία και μηδενικό κόστος. Πάει μια νταλίκα ξεφορτώνει τα πάνελ το στήνει και το βιδώνει». Εκτιμάται ότι και στην Ελλάδα θα έχουμε μια αναπαραγωγή του μοντέλου της Γερμανίας, όπου στον τελευταίο mix διαγωνισμό επικράτησαν μόνο το φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις από τα 600 μεγαβάτ που θα δημοπρατηθούν στον επίμαχο διαγωνισμό, ένα ποσοστό άνω του 80% θα αφορά Φ/Β.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ