Επιτυχημένη συνεργασία σταθερότητας και συνέχειας η τριμερής Ελλάδας,Ισραήλ,Κύπρου

Επιτυχημένη συνεργασία σταθερότητας και συνέχειας η τριμερής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου

Η νέα τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στην Ιερουσαλήμ, με «οικοδεσπότη» τον Ναφτάλι Μπένετ, πέραν των νέων κατευθύνσεων συνεργασίας που «γέννησε», πιστοποίησε για άλλη μια φορά πόσο επιτυχημένη είναι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του στην Jerusalem Post o αναλυτής Γιώργος Τζογόπουλος, οι τρεις χώρες έχουν καθιερώσει έναν επιτυχημένο τρόπο συνεργασίας από το 2016. Οι σύνοδοι -από επίπεδο αρχηγών κρατών και κάτω- τους επιτρέπουν να χτίσουν μεγαλύτερη κατανόηση, να φθάνουν σε συμφωνίες και να σχεδιάζουν τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Συνεργασία και σύμπνοια

Από την πρώτη Σύνοδο της Λευκωσίας του 2016, έχει καταγραφεί πρόοδος σε πεδία όπως η άμυνα, η ενέργεια, η κυβερνοασφάλεια, το εμπόριο, ο τουρισμός και η μάχη κατά του αντισημιτισμού, ενώ στη διάρκεια της πανδημίας οι πολίτες των τριών χωρών μετακινούνταν ελεύθερα, με αμοιβαία αναγνώριση των «πράσινων» διαβατηρίων που είχαν υιοθετήσει. Οπότε η νέα σύνοδος είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήταν η πρώτη χωρίς τον Μπένιαμιν Νετανιάχου στο «τιμόνι» του Ισραήλ.

Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στη μάχη κατά των καλοκαιρινών καταστροφικών πυρκαγιών και η συνεργασία των Νίκου Δένδια, Γιάιρ Λαπίντ και Νίκου Χριστοδουλίδη επιτείνουν την αίσθηση ότι υπάρχει συνέχεια και εμβάθυνση στις σχέσεις των τριών χωρών, με τον Λαπίντ, μάλιστα, να κάνει λόγο για «τριμερή συμμαχία».

Και στο βάθος… Τουρκία

Το ενδιαφέρον είναι ότι η νέα Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, και την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον έναντι της Τουρκίας, η οποία με τη σειρά της προσπαθεί να «τα βρει» με τον Λευκό Οίκο, παρά τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες. Σημειώνεται ότι και η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ενώ η συμπεριφορά της επί προεδρίας Τραμπ ήταν εντελώς διαφορετική.

Ο Γ. Τζογόπουλος υπογραμμίζει ότι είναι πρόωρο να περιμένει κάποιος δραστική αλλαγή στάσης από την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα εμμένει στη λύση των δύο κρατών για το Κυπριακό, ενώ υπήρξαν και νέες εντάσεις με το Ισραήλ. Το «μπαλάκι» είναι στην πλευρά της Τουρκίας και το East Med Gas Forum δεν θα ήταν αρνητικό στη συμμετοχή της, ωστόσο, έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί και χωρίς αυτή.

Ο ρόλος της Γαλλίας

Μια άλλη παράμετρος της εξίσωσης είναι ο αυξημένος ρόλος που η Γαλλία θέλει να παίξει στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Οι αμυντικές συμφωνίες του Παρισιού με Αθήνα, Λευκωσία και Άμπου Ντάμπι και οι διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ πιστοποιούν αυτό το ρόλο, ωστόσο, το Ισραήλ είναι πεπεισμένο ότι δύο σημαντικοί «παίκτες» και μέλη της ΕΕ στην περιοχή –Ελλάδα και Κύπρος– παραμένουν καλοί φίλοι και σύμμαχοι, έστω κι αν στο ζήτημα του Ιράν Βρυξέλλες και Ιερουσαλήμ έχουν διαφορετικές αντιλήψεις.

Μάλιστα, ο αναλυτής τονίζει ότι η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα στο πλαίσιο αναζήτησης ηρεμίας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες που πάντα υπάρχουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή