Τρεις παρεμβάσεις της ΕΕ ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών – Δημιουργία ειδικού Ταμείου με 25 δισ. ευρώ

Άρθρο της Κομισιόν: «Αυτοί είναι οι δώδεκα μύθοι σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία»

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου αντιμετώπισης του κοροναϊού ύψους 25 δισ. ευρώ και τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα προχωρήσουν σε “πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας“. Είπε επίσης ότι θα παρασχεθεί κοινοτική βοήθεια στις εταιρείες που έχουν ανάγκη.

“Η κρίση του κοροναϊου που αντιμετωπίζουμε έχει ανθρώπινη διάσταση και πιθανώς μεγάλη οικονομική επίπτωση. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά πρώτον ώστε να περιορίσουμε τον ιό και να βοηθήσουμε τους νοσούντες, αλλά και να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις”, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε αντικείμενο την εξάπλωση του κοροναϊού.

Όπως είπε, η Κομισιόν “έχει αναλάβει το έργο:

Πρώτον, να συντονίσει τα απαραίτητα μέτρα σε καθημερινή βάση με τους υπουργούς Υγείας και τους υπουργούς Εσωτερικών.

Δεύτερον, να συστήσει ομάδες από επιδημιολόγους και γιατρούς από διαφορετικά κράτη μέλη για να μας δώσουν οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας σε καθημερινή βάση.

Τρίτον, να προχωρήσει στην καταγραφή όλου τον διαθέσιμου προστατευτικού εξοπλισμού και των αναπνευστικών συσκευών, όπως και της παραγωγής τους, ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα για τον τομέα Υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. “Στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης θα ενισχύσουμε την Ευρώπη ώστε να υπάρξει στοχευμένη έρευνα για τον κοροναϊό. Έχουμε κινητοποιήσει 140 εκατ. ευρώ από δημόσια αλλά και ιδιωτική χρηματοδότηση που θα κατευθυνθούν σε εμβόλια, θεραπείες και διαγνώσεις”

“Σε ότι αφορρά στο οικονομικό πεδίο, για να είμαι ξεκάθαρη από την πλευρά μου, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας, για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία να αντέξει αυτή την καταιγίδα”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε τρία μέτρα ενίσχυσης των κρατών μελών:

  • Θα διασφαλίσουμε ότι θα παρασχεθεί κοινοτική βοήθεια στις εταιρείες που έχουν ανάγκη
  • Θα κάνουμε πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας, είπε, τονίζοντας ότι θα παρουσιάσει πλήρως τις ιδέες της στο Eurogroup της Δευτέρας.
  • Θα δημιουργήσουμε ένα Επενδυτικό Ταμείο Ανταπόκρισης στον Κοροναϊό (Corona Response Investment Fund) που θα κατευθυνθεί στα συστήματα υγείας, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας και στα ευάλωτα σημεία της οικονομίας μας. Το ποσό θα είναι ευμεγέθες και θα φτάσει τα 25 δισ. ευρώ γρήγορα. Θα προτείνω στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο, αυτή την εβδομάδα, να απελευθερώσει 7,5 δισ. ευρώ επενδυτικής ρευστότητας, θα συστήσω ομάδα εργασίας με τα κράτη μέλη ώστε να εξασφαλίσω ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να κυλούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες”.

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη μίας συντονισμένης προσπάθειας από τα 27 κράτη-μέλη και όπως ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν “τώρα είναι ώρα για δράση”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή