«Τρίζει η καρέκλα» του Ακάρ; – Οι 13 νεκροί Τούρκοι στο βόρειο Ιράκ αλλάζουν τα δεδομένα στις σχέσεις του με τον Ερντογάν

Ακάρ κυρώσεις

Την εκτίμηση ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, θα «πληρώσει το μάρμαρο» για την αποτυχημένη επιχείρηση τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή Γκαρά του βόρειου Ιράκ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 13 Τούρκους πολίτες που κρατούνταν από το κουρδικό ΡΚΚ, κάνει ειδικός αναλυτής.

Μιλωντας στο Ahval, ο Σαλίχ Ζεκί Τομπάκ, ο οποίος ήταν μέλος της Τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας, μέχρι που το καθεστώς Ερντογάν τον εξεδίωξε λόγω των πολιτικών πεποιθήσεών του, τόνισε ότι «τα σημάδια ότι ο Ακαρ θα την πληρώσει, μαζεύονται εδώ και καιρό. Εξαιρόντας ένα θαύμα, ο Ακάρ θα “αποκεφαλιστεί”».

Τι πήγε στραβά

Όμως, τι πήγε στραβά; Πριν την επιχείρηση ο Ακάρ συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ιρακινής κυβέρνησης, αλλά και της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν και ο Ερντογάν είχε δηλωσει ότι θα ανακοινώσει καλά νέα την ημέρα που θα ξεκινούσε η επιχείρηση.

Ωστόσο, η μορφολογία της περιοχής εξυπηρετούσε τους Κούρδους που την γνώριζαν και μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις ιδιαιτερότητές τους, και ότι τον τακτικό στρατό της Τουρκίας. Επίσης, εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση είχε ως στόχο και την απελευθέρωση των Τούρκων πολιτών.

Σκληρές μάχες

Η επιχείρηση συνοδεύτηκε από σκληρές μάχες, ωστόσο, ο Ακάρ σε δήλωσή του στις 11 Φεβρουαρίου δεν ανέφερε τίποτα περί ομήρων, ενώ και η χρήση Ειδικών Δυνάμεων ώστε να κρατηθεί έδαφος δεν είχε κάποια λογική. Τελικά, ο θάνατος των πολιτών αποκαλύφθηκε, προκαλώντας θύελλα στην Τουρκία.

Ο Τομπάκ υπογραμμίζει ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν διασωθεί όμηροι μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων, παρά μόνο μέσω της διπλωματικής οδού και των διαπραγματεύσεων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

Μεγάλη επιχείρηση

Επίσης, υπογραμμίζει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε μεν τους θανάτους, ωστόσο έβαλε και αστερίσκους, λόγω της κακής φήμης που έχουν οι τουρκικές αρχές όσον αφορά σε ζητήματα προπαγάνδας. Όσον αφορά στους νεκρούς Τούρκους, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι εκτελέστηκαν ενώ το ΡΚΚ ότι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης από βομβαρδισμούς.

Ο Τομπάκ υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που ο Ακάρ και ο Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας χαρακτήρισαν την επιχείρηση ως «επιτυχημένη», είναι προφανές ότι ο στόχος της δεν ήταν η διάσωση των ομήρων, κάτι που αποδεικνύεται και από το μέγεθός της, το οποίο παρουσιάστηκε στη Βουλή εκ των υστέρων.

Οι πραγματικοί στόχοι

Η επιχείρηση, λέει ο Τομπάκ, θα ήταν επιτυχημένη αν είχε συλληφθεί κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΡΚΚ. Τότε ο Ερντογάν θα είχε κερδίσει πόντους στις δημοσκοπήσεις, καθώς η Άγκυρα δεν νοιαζόταν και πολύ για τη διάσωση των ομήρων. Ωστόσο, η αποτυχία να συλληφθεί κάποιο μέλος του ΡΚΚ βαραίνει πολύ την κατάσταση.

Παράλληλα, εκτιμά ότι ο τουρκικός στρατός επιδιώκει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ πριν η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκαθαρίσει πλήρως τις περιφερειακές πολιτικές της, ώστε να αποκτήσει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, ενώ και η Ουάσινγκτον προτιμά μια περιοχή χωρίς το ΡΚΚ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή