«Τροχιοδεικτικά πυρά» ΗΠΑ κατά Ερντογάν: Η Ουάσινγκτον τον κατηγορεί για «αντισημιτική ρητορική», βαραίνει το κλίμα προ της συνάντησης με Μπάιντεν

Ερντογάν ρητορική

Με σκληρό τρόπο απάντησε η Ουάσινγκτον στην ακραία ρητορική του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βάρος των ΗΠΑ, με αφορμή τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Σχολιάζοντας τον εμπρηστικό λόγο του Ερντογάν, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην πώληση κατευθυνόμενων βλημάτων στο Ισραήλγράφετε ιστορία με χέρια βαμμένα σε αίμα» ήταν από τους πιο ήπιους χαρακτηρισμούς), ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σημείωσε ότι «τα αντισημιτικά σχόλια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν είναι καταδικαστέα και δεν έχουν καμία θέση στην παγκόσμια σκηνή ή οπουδήποτε αλλού».

 

Βαραίνει το κλίμα

Η δήλωση Πράις εκτιμάται ότι αποτελεί τροχιοδεικτική βολή της Ουάσινγκτον σε βάρος της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί με αγωνία να αυτοπροβληθεί ως προστάτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου στην παρούσα νέα κλιμάκωση της έντασης και της αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή και άλλο ένα κεφάλαιο στην επιδείνωση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Άγκυρας, οι οποίες το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο ναδίρ τους.

Ταυτόχρονα, οι επιθέσεις του Ερντογάν κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ βαραίνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα εν όψει της πιθανής συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ μέσα στον Ιούνιο. Ούτως ή άλλως η ατζέντα για τις σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ βεβαρυμένη (S-400, ανθρώπινα δικαιώματα, Συρία, Λιβύη, κράτος δικαίου στην Τουρκία, κλπ) και η ρητορική του Ερντογάν δεν κάνει τα πράγματα ευκολότερα.

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί

Από την πλευρά της, η Άγκυρα τραβάει ακόμα περισσότερο το σχοινί. Ο Τούρκος απόστρατος ναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί πρότεινε με άρθρο του στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» (η οποία θεωρείται ότι είναι η «φωνή» του Ερντογάν) την υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λωρίδας της Γάζας. Ο Γιαϊτσί δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι δύο χώρες (Τουρκία και Παλαιστίνη) πρέπει να συνάψουν μία «αμοιβαία επωφελή συμφωνία», αφού «καμία χώρα στη περιοχή της Μεσογείου δεν θα ήταν αντίθετη σε μία τέτοια προοπτική που θα ενίσχυε τη θέση της Παλαιστίνης».

Αναλυτές θεωρούν ότι ο Ερντογάν και η τουρκική πολιτική στη Μέση Ανατολή έχουν «κουράσει» πλέον τις ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να βρουν ένα modus operandi για την περιοχή που θα περιορίζει σημαντικά τις εντάσεις και, ταυτόχρονα, θα εξασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ. Οι αναλυτές αυτοί θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις Ερντογάν -μέσα στην υστεροβουλία τους- επιδεινώνουν μια ήδη εκρηκτική κατάσταση και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την εξεύρεση χρυσής τομής για την περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή