Τρόφιμα: τι πρέπει να πλύνετε και τι όχι πριν το μαγείρεμα?

    Πουλερικά

    Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να σας φαίνεται γλοιώδες όταν βγαίνει από τη συσκευασία και το πιάνετε, οπότε η πρώτη σας κίνηση είναι να το ξεπλύνετε. Ωστόσο, σύμφωνα με το USDA είναι ασφαλέστερο να το βράσετε χωρίς πλύσιμο.  Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε άτομα που έπλυναν ωμά πουλερικά για φαγητό. Εξήντα τοις εκατό είχαν βακτήρια στον νεροχύτη τους στη συνέχεια και το 26% είχαν μεταφέρει βακτήρια στο μαρούλι σαλάτας τους.

    Προπλυμένες σαλάτες

    Εάν η ένδειξη στην σακούλα αναφέρει ότι έχει πλυθεί προηγουμένως, δεν χρειάζεται να το ξαναπλύνετε.

    Αυγά

    Ακριβώς πριν ένα κοτόπουλο γεννήσει ένα αυγό, μια λεπτή επικάλυψη καλύπτει το κέλυφος, η οποία  κρατά τα βακτήρια μακριά από τους μικροσκοπικούς πόρους του.  Εάν πλύνετε τα αυγά στο σπίτι, δεν αφαιρεί τα μικρόβια, αντίθετα τα αφήνει να μπουν μέσα. Διατηρείτε πάντα τα αυγά σας στο ψυγείο και να τα μαγειρεύετε καλά.

    Κόκκινο κρέας

    Είναι αδύνατον να αφαιρέσετε όλα τα βακτήρια από το κρέας (κάποια είναι στις ίνες του).  Οτιδήποτε αφαιρεθεί, θα μολύνει το νεροχύτη σας και ό,τι άλλο βρίσκεται εκεί.  Ο πιο ασφαλής τρόπος για να απομακρύνετε τα βακτήρια είναι να ψήσετε ή μαγειρέψετε καλά το κρέας.

    Μανιτάρια

    Από την μία πλευρά ο USDA (US Dept of Agriculture) συστήνει να πλένετε κάθε προϊόν που δεν αναφέρει στη συσκευασία του προπλυμένο.  Από την άλλη όμως, τα μανιτάρια είναι σαν μικρά σφουγγάρια που απορροφούν το νερό και πιθανά και κάποια μικρόβια μαζί.  Η καλύτερη λύση είναι να τα καθαρίσετε με ένα βρεγμένο πανί.

    Ψάρι

    Ανήκει και αυτό στην ίδια κατηγορία με τα πουλερικά. Εάν το πλύνετε θα εξαπλώσετε τα βακτήρια στην κουζίνα σας. Καλύτερα να το μαγειρέψετε.  Η μόνη εξαίρεση είναι για τα οστρακοειδή που αγοράζετε φρέσκα και θέλουν πλύσιμο για να φύγει η άμμος και η βρωμιά.

    Μακαρόνια

    Δεν υπάρχει λόγος να πλύνετε τα μακαρόνια πριν ή μετά το μαγείρεμα, ούτε και να τα «ξεβγάλετε» μετά το βράσιμο

    Αβοκάντο

    Αναρωτιέστε γιατί να το πλύνετε αφού δεν τρώτε τη φλούδα; Γιατί όταν το κόβετε σε φέτες, μπορείτε να μεταφέρετε βακτήρια και βρωμιά από τη φλούδα στο αβοκάντο.

    Πεπόνια

    Τα πεπόνια αναπτύσσονται στο έδαφος, έτσι τα παράσιτα και οι μικροοργανισμοί από τη βρωμιά και το λίπασμα είναι παντού. Το πεπόνι συγκεκριμένα έχει καθαρό δέρμα που παγιδεύει βακτήρια. Πλύνετε όλα τα πεπόνια προσεκτικά πριν τα κόψετε για να μην μεταφέρετε τα βακτήρια από το φλοιό στη σάρκα.

    Εμφιαλωμένα ποτά

    Αν σας απασχολεί ποιος είχε πιάσει το αναψυκτικό σας πριν από εσάς, και αν θέλετε να το πιείτε απευθείας από το κουτί ή το μπουκάλι, καθαρίστε πρώτα την επιφάνεια που θα ακουμπήσετε τα χείλη σας.  Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σαπούνι για να το καθαρίσετε.

    Φασόλια

    Τα φασόλια είναι ασφαλή να καταναλωθούν χωρίς να πλυθούν, αν και καλό είναι τα ξηρά φασόλια να πλένονται ελαφρά πριν το βράσιμο.

     

    Συμβουλή: Πώς να πλένετε τα προϊόντα

    Πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Χρησιμοποιήστε καθαρό, κρύο νερό για να πλύνετε τα προϊόντα και στεγνώστε με μια χαρτοπετσέτα.  Μουλιάστε το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το μαρούλι για 2 λεπτά σε κρύο νερό. Βάλτε ευαίσθητα μούρα σε ένα σουρωτήρι και ψεκάστε τα με αποσταγμένο νερό αμέσως πριν τα χρησιμοποιήσετε.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Τρόφιμα ενάντια στη δυσάρεστη αναπνοή!

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή