“Ψάχνεται” η Γεννηματά να βάλει το ΚΙΝΑΛ στο κάδρο του προεκλογικού τοπίου

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το μεγάλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Κίνημα Αλλαγής στην πορεία προς τις εκλογές είναι η κλιμακούμενη πόλωση, ο σχεδιασμός ενός προεκλογικού τοπίου στο κάδρο του οποίου χωρούν μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη η πίεση που ασκείται είναι εμφανής στις δημοσκοπήσεις. Το άλμα προς το διψήφιο ποσοστό δεν γίνεται, η μάχη φαίνεται να δίνεται στα επίπεδα της συγκράτησης των ποσοστών. Αν παγιωθεί η εικόνα μιας μονομαχίας ανάμεσα στα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) που θα αποτελέσουν το νέο δικομματισμό, τότε το Κίνημα Αλλαγής θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Πως όμως αντιμετωπίζεται το σχέδιο για ένα «στημένο καυγά» ο οποίος βολεύει, όπως επισημαίνει η κυρία Γεννηματά και τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη; Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θέλει να χαλάσει αυτό το δικομματικό πάρτι. Να διεκδικήσει στο προεκλογικό τοπίο χώρο και για το Κίνημα Αλλαγής.

Η απόφαση που υπάρχει είναι για διμέτωπη σκληρή επίθεση. Το μήνυμα που θέλησε να περάσει η κυρία Γεννηματά είναι το εξής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας κυβερνά με μια παρέα κολλητών που προσβάλει τις αξίες της. Η ΝΔ είναι η γνωστή δεξιά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρεσβεύει την ανάπτυξη για τους λίγους και ισχυρούς. Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και το «Σχέδιο Ελλάδα» η πυξίδα των προοδευτικών πολιτικών που οδηγούν στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Ένας σκληρός διμέτωπος προϋποθέτει, σημειώνουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το σχήμα φαίνεται να δημιουργείται ένα ζήτημα και με την ΔΗΜΑΡ.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επιχείρησε χθες, κρατώντας χαμηλούς τόνους, να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης. Είναι βέβαιο όμως ότι θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια. Η αναβολή της ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου της Άρτας, όπως λέγεται, δεν σημαίνει ότι ο κ. Μέγας θα είναι υποψήφιος. Και η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Επίσης είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας όταν έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών με στελέχη να επιμένουν ότι δεσμεύει και τον κ. Θεοχαρόπουλο.

Περισσότερα σε λέξεις

Είναι εμφανές ότι με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς κρίνεται επιτακτική, όπως λέγεται «η αποσαφήνιση θέσεων και σχέσεων» και αυτό φυσικά αφορά και το μέτωπο των περιφερειών στις οποίες θα είναι υποψήφιοι οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης

Τι γίνεται με τα ψηφοδέλτια

Η πρώτη φουρνιά των υποψηφίων του Κινήματος Αλλαγής, που ανακοινώθηκε την Κυριακή, δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις, με τα κορυφαία και προβεβλημένα στελέχη του χώρου να τοποθετούνται, όπως όλα δείχνουν, τη νέα χρονιά.

Περίπου 230 υποψήφιοι άρχισαν τον προεκλογικό τους αγώνα. Η επιλογή τους δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Παρά την ασταθή πορεία του νέου κεντροαριστερού φορέα, το ενδιαφέρον για τις υποψηφιότητες ήταν μεγάλο και ξεπερνούσε κατά πολύ τις προσφερόμενες θέσεις. Αυτό ήταν το πρώτο πρόβλημα της επιτροπής Χριστοδουλάκη. Το δεύτερο ήταν ότι έπρεπε στα ψηφοδέλτια να υπάρχει εκπροσώπηση 40% των γυναικών.

Το τρίτο και μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι διάφορες πιέσεις για τη συμμετοχή η μη προσώπων στα ψηφοδέλτια. Αυτές οι πιέσεις, όπως λέγεται, οδήγησαν εκτός ψηφοδελτίων τον Γιώργο Νικητιάδη στα Δωδεκάνησα, εμπόδισαν την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της Χαλκιδικής όπου υπάρχει ζήτημα με την συμμετοχή του Χρ. Πάχτα και του Δριβελέγκα και φυσικά της Άρτας, όπου υπάρχει το θέμα του κ. Μέγα που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με το ΚΙΝΑΛ.

Υπήρχε και μια έξοδος της τελευταίας στιγμής που προκάλεσε την εντύπωση ακόμα και μελών της επιτροπής ψηφοδελτίων. Ο Σπύρος Καρανικόλας απουσίαζε από το ψηφοδέλτιο του Νότιου Τομέα της Β Αθήνας. Τον είχε ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες ο γραμματέας του κόμματος σε επικοινωνία που είχαν το Σάββατο το βράδυ.

Καυστικά σχόλια προκάλεσε η ανακοίνωση του Θάνου Μωραίτη με την οποία δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ονόματος του στο νομό Αιτωλοακαρανανίας.

Από το newsroom του economico.gr και πληροφορίες από το ΒΗΜΑ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή