Τσαβούσογλου : Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές και διάλογο χωρίς προϋποθέσεις – “Η ατζέντα είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει” τονίζει η Αθήνα

Τσαβούσογλου διερευνητικές επαφές

Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνοντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας έχει ξεκινήσει και είναι θέμα λίγου χρόνου να καταφτάσει στην Αθήνα και η τυπική πρόσκληση από την Άγκυρα.

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» συμπλήρωσε.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως τις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται να «χτίσει» διάλογο με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Δένδιας: Θα προσέλθουμε με εποικοδομητική διάθεση

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη χθεσινή Καθημερινή της Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές οψέποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση. Παράλληλα, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

Το ΥΠΕΞ επίσης ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας πως, μέχρι στιγμής, η Αθήνα δεν έχει λάβει πρόσκληση για διερευνητικές επαφές από την Τουρκία.

Στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος 

Η συνάντηση των κλιμακίων για τον 61ο γύρο διερευνητικών θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Και αυτό γιατί ο  60ος είχε λάβει χώρα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016, με την Τουρκία να αποχωρεί από την διαδικασία.

Υπογραμμίζεται ότι η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών (χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας), δηλαδή στο σημείο που σταμάτησε ο προηγούμενος γύρος.

Καμία δημοσίευση για προβολή