31 τα νέα κρούσματα, με συνολικό αριθμό 495 στη χώρα – Απαγορεύονται τα ταξίδια στα νησιά στους μη μόνιμους κατοίκους. Έλεγχοι στα διόδια

31 νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό στα 495 κρούσματα. Από αυτά, τα 84 είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης,90 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 20 εξ αυτών διασωληνωμένοι.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους οκτώ άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη.

Ήδη έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 7.200 δείγματα, ενώ 19 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.

Ο κ.Τσιόδρας επισήμανε ότι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται μόλις το 15% των πραγματικών κρουσμάτων, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας με το 50% των θανάτων από τον κοροναϊό στον κόσμο να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επανέλαβε την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και καυτηρίασε τη σημερινή εικόνα εξόδου στις εθνικές οδούς.

Παράλληλα, ο κ.Τσιόδρας καυτηρίασε και την αντικοινωνική συμπεριφορά που εντοπίσθηκε όταν πολίτες επιχείρησαν να «στοκάρουν» φάρμακα με δραστική ουσία την χλωροκίνη, αλλά και τους γιατρούς που το συνταγογράφησαν σε ανθρώπους που δεν το είχαν ανάγκη.

Στη συνέχεια ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την εξεύρεση αγωγής ή εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε στις επιστημονικές ομάδες που είναι έτοιμες να συνδράμουν την προσπάθεια που ήδη γίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και αναφέρθηκε ειδικότερα στις μελέτες αντισωμάτων, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Έως τώρα, είπε, η πορεία διασποράς της νόσου, είναι εντός των προβλέψεων  και το αν αλλάξει κάτι προς τα πάνω, θα εξαρτηθεί από την ακρίβεια με τα  οποία τηρούνται τα μέτρα.

Ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας, όπως είπε,  θα έχουμε σε δύο εβδομάδες.

Δεν πρόκειται για άσκηση αλλά για πραγματική μάχη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αύριο, Σάββατο, κλείνουν όλες οι λαϊκές αγορές, ενώ από τη Δευτέρα θα λειτουργούν με το μισό αριθμό εμπόρων. Επίσης, στα σούπερ μάρκετ, από ένα άτομο ανά δέκα τετραγωνικά, πλέον θα μπορούν να εισέρχεται ένα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά.

Σε αυστηρό τόνο ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνθηκε σε  όσους παίρνουν πλοία για να μεταβούν στα νησιά με κίνδυνο να διασπείρουν τη νόσο στους ηλικιωμένους μόνιμους κατοίκους. Για τον λόγο αυτό, θα επιτρέπεται η μετάβαση μόνο με την επίδειξη της φορολογικής δήλωσης, την οποία μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες ηλεκτρονικά, απ όπου αποδεικνύεται  ότι πρόκειται για μόνιμους κατοίκους.

Όπως είπε δεν πρόκειται για άσκηση αλλά για πραγματική μάχη.

“Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Κάποιοι συμπολίτες μας δεν το τηρούν και νομίζουν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή το εξοχικό, είπε ακόμα. Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες αλλά κάποιοι δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Θα τονίσω ότι από εμάς και την συμπεριφορά μας θα εξαρτηθεί αν η κυβέρνηση θα πάρει πιο δραστικά μέτρα.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή