“Τσοβόλα δώστα όλα!”. Με μπαράζ “παροχολογίας” το Μαξίμου παίζει το τελευταίο του χαρτί

Σε μια μεταμνημονιακή εκδοχή του αλήστου μνήμης “Τσοβόλα δώστα όλα”, το Μαξίμου θα επιχειρήσει, με αφετηρία την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, να ανατρέψει το ασφυκτικό κλίμα αποδοκιμασίας και να περισώσει ότι μπορεί να περισωθεί.

Η επιχείρηση αυτή θα έχει 5 άξονες:

1.Υπόσχεση για αναστολή της περικοπής των συντάξεων. Αυτή η υπόσχεση θα είναι ίσως ο “λαγός” που θα βγάλει από το μανίκι του ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα την επίτευξη υπερπλεονάσματος ακόμη και 4% (!) του ΑΕΠ έναντι 3,56% του στόχου, αλλά και πλεόνασμα 1,5 δις ευρώ του ΕΦΚΑ. 

2.Υπόσχεση για νέες προσλήψεις στο Δημόσιο με το επιχείρημα ότι το ελληνικό Δημόσιο “οφείλει να κανει προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς κοινωνικού κράτους”. 

3.Υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού, από τις αρχές του 2019.

4.Υπόσχεση για φοροελεφρύνσεις, άνω των 750 εκατ. ευρώ το 2019.

5.Υπόσχεση διανομής “κοινωνικού μερίσματος” στο τέλος του έτους, που θα διαφημιστεί και πάλι ως «13ης σύνταξη».

Που θα στηριχθούν οι υποσχέσεις παροχών

Η υπόθεση μεταφοράς του μέτρου της μείωσης των συντάξεων των συντάξεων στην… επόμενη κυβέρνηση είναι αποκλειστικό θέμα των Θεσμών. Έως τώρα εμφανίζονται ανένδοτοι.Οι υπόλοιπες υποσχέσεις  – κυρίως σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις, το κοινωνικό μέρισμα και ενδεχομένως τις επιλεκτικές προσλήψεις στο Δημόσιο – στηρίζονται στο επιχείρημα του υπερπλεονάσματος και στην υπόθεση ότι το Δημόσιο θα εισπράξει 24 δισ. φόρους από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις μέχρι το Δεκέμβριο.

Ήδη η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 δείχνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται στα 2,09 δισ. ευρώ (1,1 δις ευρώ πάνω από το στόχο). Αυτό οφείλεται κυρίως στη φορολογική αφαίμαξη και την εσωτερική στάση πληρωμών στις υποχρεώσεις του Δημοσίου και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 757 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Παράλληλα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 691 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. 

Υπό την έγκριση των Θεσμών

Αυτοί οι σχεδιασμοί τελούν βέβαια πάντα υπό την έγκριση των Θεσμών, οι οποίοι, παρακολουθώντας τις κυβερνητικές διαρροές “παροχολογίας”, επισπεύδουν τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια των Βρυξελλών σχεδιάζουν να κατέβουν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου (20 ημέρες μετά την “έξοδο”) με στόχο να τσεκάρουν όχι μόνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πρόοδο σε όλο το πλέγμα των προαπαιτούμενων που έχουν οριστεί για τους επόμενους μήνες. Αλλά και να ελέγξουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για παροχές πέραν των συμφωνηθέντων.

Και αυτός ο έλεγχος θα είναι “αντικειμενικού χαρακτήρα” αφού θα αφορά το  προσχεδίο Προϋπολογισμού για το 2019 που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, αλλά και στις Βρυξέλλες για έγκριση στις 15 Οκτωβρίου. Με άλλα λόγια, οι παροχές της ΔΕΘ θα ισχύσουν εφόσον εγκριθούν από τους Θεσμούς. “Κοντός ψαλμός: αλληλούια”…

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή