Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο προεκλογικό πακέτο 1 δισ. με υπερφορολόγηση και πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων.

Όλα για όλα τα «παίζει» η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε παροχές μόνιμου χαρακτήρα σε δύο δόσεις: την πρώτη πριν τις Ευρωεκλογές και τη δεύτερη πριν τις εθνικές εκλογές.

Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού προετοιμάζουν «πακέτο 1 δισ.» και πιέζουν το δίδυμο του οικονομικού επιτελείου Τσακαλώτο και Χουλιαράκη να οργανώσουν το εγχείρημα, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος δεν ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το μέγιστο μέρος του υπερπλεονάσματος του 2019 (που δημιούργησε η κυβέρνηση κυρίως με την υπερφορολόγηση των πολιτών) καθώς και το αναμενόμενο το… 2020 εξαντλήθηκε στις παροχές που ανακοινώθηκαν στο τέλος του 2019.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το 2020 θα παρουσιάσει ακόμη καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα και επιθυμεί να τα «προεξοφλήσει» σε νέες προεκλογικές παροχές. Ωστόσο στις Βρυξέλλες ανησυχούν και αντιδρούν διότι πιστεύουν ότι και το νέο υπερπλεόνασμα θα επιτευχθεί με υπερφορολόγηση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και σε βάρος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων – συνταγή που εφάρμοσε έως τώρα η κυβέρνηση. Η τακτική αυτή, τονίζεται από αρμόδιους κύκλους της Κομισιόν, θα έχει σοβαρή επίπτωση στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και θα γυρίσει τελικά σε βάρος της οικονομίας και των ίδιων των φορολογούμενων.

Παράλληλα, σημειώνεται, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος δημοσιονομικής εκτροπής από εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις με δυνητικά μεγάλο κόστος για το δημόσιο. Το κόστος αυτό, εφόσον τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις,  υπολογίζεται σε 9,5 δις. εφάπαξ και ετήσιο επιπλέον κόστος 2 δις. ευρώ που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, που ισοδυναμεί με 1% του ΑΕΠ.

Σε αυτό το κλίμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να ολοκληρώσει με τους Θεσμούς και τη διαπραγμάτευση των 120 δόσεων, θέμα για το οποίο υπάρχουν επίσης σοβαρές αντιρρήσεις στις Βρυξέλλες.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ