ΤτΕ: Ελάχιστη η αύξηση των καταθέσεων το μήνα Ιούνιο. Πως εξελίχθηκε η προσωρινή αναστολή δόσεων δανείων

Αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον περασμένο Ιούνιο οι καταθέσεις των νοικοκυριών που άγγιξαν τα 119,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων μειώθηκε σε 6,0% από 7,0% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίστοιχη μείωση σημείωσαν και οι αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων. Αυτές ενισχύθηκαν κατά 398 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,5 δις. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο ρυθμός μεταβολής να μειώνεται σε 19,3% από 21,1% τον περασμένο Μάιο.

Συνολικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 448 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,7 δισ. ευρώ 17 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 8,4% από 9,4%.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 0,4% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα, με τη μηνιαία καθαρή ροή να είναι τον Ιούνιο θετική κατά 359 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 356 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τον Ιούνιο του 2020 το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που υπήχθησαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανήλθε σε περίπου 18 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα δάνεια αυτά αφορούν σε στεγαστικά (8,7 δισ. ευρώ), δάνεια προς επιχειρήσεις (6,5 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,3 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,4 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (τρία εκατ. ευρώ).

Καμία δημοσίευση για προβολή