Τζερόμ Πάουελ: H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να “μειώνει” ή να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων και λοιπόν τίτλων (video)

H  κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) μπορεί να αρχίσει να “μειώνει” ή να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων και λοιπόν τίτλων από φέτος (tapering) που εφαρμόζει για τη στήριξη της οικονομίας, λόγω της πανδημίας.

Αυτό το “μήνυμα” έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στην ομιλία του στο – πολυαναμενόμενο από οικονομικούς παράγοντες και επενδυτές – οικονομικό συμπόσιο της Fed που πραγματοποιείται στο Jackson Hole.

Όπως τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ, εκφράζοντας για πρώτη φορά δημόσια τη γνώμη του,

  • “στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο, είχα την άποψη, όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες, ότι εάν η οικονομία εξελισσόταν σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Αυτή την χρονιά”.

Κρίσιμο συμπόσιο χωρίς φυσική παρουσία

Το καλοκαιρινό συμπόσιο που ξεκίνησε τις εργασίες του χθες πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της FED στο θέρετρο του Γουαϊόμινγκ, χωρίς φυσική παρουσία.

Οι επενδυτές περίμεναν να ακούσουν περισσότερα για το τι πιστεύει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για την οικονομία.

Περίμεναν επίσης να λάβουν μερικές ακόμη ενδείξεις τουλάχιστον για το πώς θα δρομολογηθεί η σταδιακή «αποδέσμευση» της Κεντρικής Τράπεζας από τα μέτρα στήριξης που έλαβε για την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα δεδομένα τα οποία κλήθηκε να αξιολογήσει ο κεντρικός τραπεζίτης είναι, μεταξύ άλλων, το τέταρτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, πρώτη προτεραιότητα της Τράπεζας είναι τι μέλλει γενέσθαι με το αμερικανικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που απόσυρσή του στην ουσία θα κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας στις αγορές.

“Η οικονομία των ΗΠΑ δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη στήριξη”

Ο επικεφαλής της Fed, κατά την ομιλία του, εξήγησε ότι η οικονομία έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη στήριξη, ωστόσο σημείωσε ότι έχει να διανύσει ακόμη “πολύ δρόμο” προτού να έρθει η ώρα για αύξηση των επιτοκίων.

  • “Θεωρώ ότι ο στόχος της ‘ουσιαστικής περαιτέρω προόδου’ έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ενώ υπήρξε επίσης σαφής πρόοδος όσον αγορά τη μέγιστη απασχόληση”, τόνισε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed διάλεξε πολύ προσεκτικά τα λόγια του επιλέγοντας να μην αναφερθεί στο πότε θα μπορούσε η Fed να ανακοινώσει επίσημα την έναρξη σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, αλλά ούτε και με τι ρυθμό θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων και τίτλων. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν θα πρέπει αυτό να γίνει κατά τη συνεδρίαση της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου ή στην επόμενη συνάντηση, τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος η Federal Reserve αγοράζει μηνιαίως κρατικά ομόλογα αξίας 80 δισ. δολαρίων και πρόσθετους ενυπόθηκους τίτλους ύψους 40 δισ. δολαρίων, προκειμένου να τονώσει την οικονομία.

“Η χρονική στιγμή και ο ρυθμός της επερχόμενης μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων δεν πρέπει να εκληφθούν ως σημάδια σχετικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων, για την οποία έχουμε διαφορετική στρατηγική”, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

“Παροδικό φαινόμενο ο πληθωρισμός”

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, που καταγράφει ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, ο Πάουελ επανέλαβε την εκτίμηση ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.

“Έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε για να φτάσουμε στη μέγιστη απασχόληση και ο χρόνος θα δείξει αν έχουμε επιτύχει πληθωρισμό 2% σε βιώσιμη βάση”, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που εγείρει η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ετήσιο ρυθμό 4,2% τους τελευταίους 12 μήνες, προκαλώντας ανησυχία ότι η Fed θα μπορούσε να αναλάβει δράση για να συγκρατήσει τις πιέσεις στις τιμές.

Ο Πάουελ ανέφερε μεν ότι ο πληθωρισμός στα τρέχοντα επίπεδα “προκαλεί ανησυχία”, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή η ανησυχία μετριάζεται από μια σειρά παραγόντων που υποδηλώνουν ότι οι αυξημένες τιμές του πληθωρισμού “είναι πιθανό να αποδειχθούν προσωρινές”.

Ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η άνοδος του πληθωρισμού προκλήθηκε από μια σχετικά μικρή ομάδα αγαθών και υπηρεσιών – σημειώνοντας ότι τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και μόνο συνέβαλαν περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στην άνοδο του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο.

Οι δείκτες του πληθωρισμού που “εξαιρούν” τα αγαθά με ασταθείς τιμές δείχνουν γενικά πληθωρισμό κοντά στο 2%, συμπλήρωσε ο Πάουελ.

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν βλέπει ενδείξεις για ένα “σπιράλ μισθών-τιμών” που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Η βασική εκτίμηση της Fed, όπως τόνισε, είναι ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται και ο πληθωρισμός θα επανέλθει “σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο μας για πληθωρισμό κατά μέσο όρο 2% με την πάροδο του χρόνου”.

Ωστόσο, εξήγησε ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής τώρα θα μπορούσε να αποδειχθεί “ιδιαίτερα επώδυνο” λάθος.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι εάν ο υψηλός πληθωρισμός γίνει πιο επίμονος και εξελιχθεί σε σοβαρή ανησυχία, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς “σαφώς και θα απαντήσει”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή