Τζο Μπάιντεν: Δεν νομίζω να χρησιμοποιήσει πυρηνικά ο Πούτιν. Πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας: Σε 3 με 4 μήνες θα υπάρξει κρίσιμη αλλαγή στη Μόσχα

Δημοσκόπηση New York Times: Το 10% των παλιών ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν σκέφτονται να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε εσφαλμένους υπολογισμούςγια την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και ότι δεν πιστεύω ότι η Μόσχα θα φτάσει σε πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία» , δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος).

«Θεωρώ πως είναι ένας ορθολογικός παράγοντας, ο οποίος έκανε σημαντικά εσφαλμένους υπολογισμούς», είπε ο Aμερικανός πρόεδρος για τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

 

Ερωτηθείς πόσο ρεαλιστικό θεωρεί ότι είναι το ενδεχόμενο δώσει διαταγή να χρησιμοποιηθεί τακτικό πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Πούτιν, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απάντησε στον παρουσιαστή «λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα το κάνει».

Ωστόσο, παρότι τον χαρακτήρισε «ορθολογικό», ο Μπάιντεν υπογράμμισε πως θεωρεί «παράλογους» τους στόχους που επικαλέστηκε ο Πούτιν στο διάγγελμα για την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Αν ακούσετε την ομιλία που εκφώνησε μετά τη λήψη αυτής της απόφασης… Μίλησε για τη μεγάλη ιδέα… ότι έπρεπε να γίνει ο ηγέτης της Ρωσίας που θα ενώσει όλους τους ρωσόφωνους. Απλώς θεωρώ ότι είναι παράλογο», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Διαψεύστηκε από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι ο κ. Πούτιν πίστεψε εσφαλμένα ότι οι Ουκρανοί θα υποτάσσονταν στους Ρώσους εισβολείς, κάτι που διαψεύστηκε από τη σθεναρή αντίσταση που συνάντησαν.
«Θεωρώ ότι στην ομιλία του, οι στόχοι δεν ήταν λογικοί. Θεωρώ πως νόμιζε ότι θα τον υποδέχονταν με ανοικτές αγκάλες, ότι αυτό ήταν το σπίτι της Μητέρας Ρωσίας στο Κίεβο και ότι θα τον καλωσόριζαν. Θεωρώ πολύ απλά ότι έκανε εντελώς εσφαλμένους υπολογισμούς», είπε ο κ. Μπάιντεν στον δημοσιογράφο Τζέικ Τάπερ.
Απάντησε επίσης πως δεν έχει καμία «πρόθεση» να συναντηθεί με τον κ. Πούτιν στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της G20, αλλά πρόσθεσε πως αυτό θα «εξαρτηθεί», ιδίως από το εάν ο Ρώσος ομόλογός του εκδηλώσει την πρόθεση να συζητήσει την απελευθέρωση Αμερικανίδας που παραμένει φυλακισμένη στη Ρωσία.

«Δεν έχω πρόθεση να τον συναντήσω. Αλλά αν για παράδειγμα έρθει να με δει στην G20 και μου πει ‘Θέλω να συζητήσουμε για την απελευθέρωση της (σ.σ. διάσημης αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνι) Γκράινερ’, θα τον συναντήσω.

Ο κ. Μπάιντεν παραχώρησε τη συνέντευξη στον δημοσιογράφο του CNN λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη με ηγέτες της G7, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας του εν μέσω σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών.

Μετατόπίζεται η ισχύς εντός του Κρεμλίνου

Στο μεταξύ, τη μετατόπιση της ισχύος εντός του Κρεμλίνου περιγράφει το Politico, καθώς ο πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας στρέφεται εναντίον του.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν κύριος των πάντων στη Ρωσία. Μετά εισέβαλε στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, οι αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να αποχωρήσει στο εγγύς μέλλον, αν και διαφωνούν σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί τελικά το παιχνίδι, ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει και πότε, αναφέρει το Politico.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εσωτερικές διαμάχες στο Κρεμλίνο έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με τους αξιωματούχους να επικρίνουν δημόσια ο ένας τον άλλον και την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Μόσχας, καθώς οι αποδυναμωμένες ρωσικές δυνάμεις αναγκάζονται να υποχωρήσουν μετά από ταπεινωτικές ήττες στην Ουκρανία, και καθώς μια τσακισμένη, αντιδημοφιλής επιστράτευση αποτυγχάνει.

Ανώτατα στελέχη φαίνεται τώρα να αγωνίζονται για να επωφεληθούν από το μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο.

Οι παρατηρητές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι οι δημόσιες εκδηλώσεις διαφωνίας από μέλη της ρωσικής ελίτ -συμπεριλαμβανομένου του Τσετσένου ηγέτη Ραζμάν Καντίροφ και του αφεντικού της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν- είναι άνευ προηγουμένου.

Πρώην πρωθυπουργός του Πούτιν: Σε 3-4 μήνες θα υπάρξει κρίσιμη αλλαγή

Ο Μιχαήλ Κασιάνοφ, πρωθυπουργός του Πούτιν από το 2000 έως το 2004, προβλέπει ότι η παραμονή του προέδρου στην εξουσία θα μπορούσε ξαφνικά να ανατραπεί.

«Σε τρεις ή τέσσερις μήνες πιστεύω ότι θα υπάρξει μια κρίσιμη αλλαγή» είπε ο Κασιάνοφ, ο οποίος τώρα ζει εξόριστος, στο Sky News στις 30 Σεπτεμβρίου.

Άλλοι αντίπαλοι του Πούτιν δεν είναι τόσο απόλυτοι ως προς το χρονοδιάγραμμα, αλλά, με τις επικρίσεις και την κριτική των στρατιωτικών διοικητών της Ρωσίας να αυξάνονται, αισθάνονται ότι ο πόλεμος σηματοδοτεί μια καμπή, ελπίζοντας στην αρχή του τέλους για τον νεότερο «τσάρο» της Ρωσίας.

«Μπορεί να το αποφύγει; Δεν ξέρω», είπε στο Politico ο εξόριστος Ρώσος και εξέχων επικριτής του Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Χάρη στην αντίσταση της Ουκρανίας και τα λάθη της Ρωσίας με τις άστοχες τακτικές στο πεδίο της μάχης, οι γνώστες του Κρεμλίνου και άλλοι μεγάλοι πολιτικοί παράγοντες φαίνεται να σκέφτονται τη ζωή μετά τον Πούτιν, πρόσθεσε.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή