Τζο Μπάϊντεν: «Εάν η Ρωσία επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία, τότε ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να δράσουν»

Μπάϊντεν Ιράν

 

«Εάν η Ρωσία επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία, τότε ΗΠΑΓερμανία και ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να δράσουν», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν,μετά την συνάντηση του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η διπλωματία είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος απ’ όλους για να πάμε μπροστά». «Ο Πούτιν γνωρίζει ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα είναι ένα τεράστιο λάθος», είπε. Σημείωσε επίσης ότι εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, τότε δεν θα υπάρξει ο αγωγός Nord Stream 2.

Όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία «ενεργούν από κοινού» απέναντι στην «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος, για πρώτη φορά, στον Λευκό Οίκο τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Ενεργούμε από κοινού για να συνεχίσουμε να αποτρέπουμε τις ρωσικές επιθέσεις στην Ευρώπη» και για «να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Κίνας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η Γερμανία είναι «ένας από τους στενότερους συμμάχους» της Αμερικής, συνέχισε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον καγκελάριο Σολτς, τον οποίο ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον θεωρούν πολύ «υποχωρητικό» απέναντι στη Ρωσία.

Ο Σολτς προκάλεσε αναταραχή τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Παράλληλα, είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το θέμα του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μέχρι που δέχτηκε να τον συμπεριλάβει στη λίστα με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Σολτς προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς

Νωρίτερα, ο Σολτς προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς. «Είμαστε στενοί σύμμαχοι και ενεργούμε συντονισμένα και ενωμένοι όταν πρόκειται να απαντήσουμε στις τρέχουσες κρίσεις», είπε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία θα πληρώσει «πολύ υψηλό τίμημα» αν εισβάλει στην Ουκρανία.

«Πολύ στενά συνδεδεμένοι» σύμμαχοι είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από τον Λευκό Οίκο, πριν από τη συνάντηση με τον Προέδρο Τζο Μπάιντεν. Μεταξύ των θεμάτων στην ατζέντα των συνομιλιών, ο κ. Σολτς προέταξε την ουκρανική κρίση.

«Εκτιμώ πολύ ότι έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που θίξατε, είναι όλα πολύ σημαντικά», δήλωσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην αρχική τοποθέτηση του Προέδρου Μπάιντεν για την «ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη», τις σχέσεις με την Κίνα, τα Δυτικά Βαλκάνια, την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την G7, της οποίας η Γερμανία ασκεί την προεδρία από την 1η Ιανουαρίου.

«Είμαστε πολύ στενά συνδεδεμένοι σύμμαχοι, συνεργαζόμαστε εντατικά και αυτό είναι απαραίτητο για τα βήματα που έχουμε μπροστά μας, όπως η αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Καγκελάριος για να καταλήξει: «Είναι λοιπόν μια σημαντική συνάντηση σε μια πάρα πολύ σημαντική χρονική στιγμή».

Ο Μακρόν επιμένει στη διπλωματική λύση

Νωρίτερα χθες, μηνύματα προσπάθειας αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης έστειλαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Γαλλίας, κατά τις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους στην κρίσιμη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία χρειάζονται μια «χρήσιμη» απάντηση για να τερματιστεί η αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Παράλληλα τόνισε ότι ο διάλογος με την Ρωσία είναι το κύριο μέσο για την επίτευξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Πούτιν: Θέλω να ευχαριστήσω το Παρίσι

Από την πλευρά του, ο Πούτιν σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά για να συζητήσουν οι δύο άνδρες στη συνάντησή τους στην Μόσχα. «Φυσικά, έχουν μαζευτεί πολλά ζητήματα που μπορούν και πρέπει να συζητηθούν σε μία τέτοια απευθείας συζήτηση. […] Έχουμε κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια. Θέλω να ευχαριστήσω το Παρίσι που συμμετέχει στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος», ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Προσέθεσε, δε, με νόημα ότι «θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα, ότι αντιλαμβάνομαι πως έχουμε κοινή ανησυχία για το τι συμβαίνει στο πεδίο της ασφάλειας στην Ευρώπη. Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το γεγονός ότι η Γαλλία παίρνει τον πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη θεμελιωδών αποφάσεων σε αυτόν τον τομέα».

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή