UBS: Πόσο θα κόστιζε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ένα νέο lockdown – Οι εννέα «κόκκινες» χώρες, το τίμημα νέων περιοριστικών μέτρων, η απειλή νέας ύφεσης

UBS: Πόσο θα κόστιζε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ένα νέο lockdown

Πόσο θα κόστιζε στην Ελλάδα, και στις υπόλοιπες «κόκκινες» χώρες της Ευρώπης, ένα νέο lockdown μετά την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού; Και ποια θα ήταν η συνολική επίπτωσή του στην οικονομία της ευρωζώνης;

Στο ερώτημα αυτό απαντά έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS, μετά τις αποφάσεις της Αυστρίας και της Σλοβακίας να προχωρήσουν σε νέο γενικό lockdown υπό το βάρος των αλλεπάλληλων ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Η UBS έβαλε στο μικροσκόπιο τις εννέα χώρες με την μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση – ανάμεσά τους και την Ελλάδα – , οι οποίες χαρακτηρίζονται και ως χώρες «υψηλού κινδύνου».

Οι εννέα “κόκκινες” χώρες

Αυτές οι εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και είτε έχουν αύξηση κρουσμάτων, είτε βρίσκονται κοντά σε προηγούμενα ρεκόρ που «έσπασαν».

Συγκεκριμένα, οι δείκτες δείχνουν σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Για τις εννέα αυτές χώρες η UBS εκτιμά πως το κόστος ενός ενδεχόμενου lockdown στις οικονομίες θα έχει βαρύ αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης.

Ιρλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να στοιχήσουν  περίπου 0,15 ποσοστιαίες μονάδες  στην ανάπτυξη της ευρωζώνης στο τέταρτο  τρίμηνο του 2021.

Τα περιοριστικά μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν στη Γερμανία θα αφαιρέσουν άλλες 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στις 0,30 ποσοστιαίες μονάδες.

Το σενάριο για lockdown στις 9 «κόκκινες» χώρες

Εάν και οι εννέα χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατέφευγαν σε lockdown ανάλογο με εκείνο της Αυστρίας, η UBS υπολογίζει ότι η ζημιά στους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο θα ήταν της τάξης των 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία της περιοχής  θα παρέμενε στάσιμη στο διάστημα αυτό.

Εάν μάλιστα οι  χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναγκαστούν να σκληρύνουν τα μέτρα, το δ’ τρίμηνο θα μπορούσε να εμφανίσει ακόμη και αρνητική ανάπτυξη, δηλαδή διαφαίνεται κίνδυνος επιστροφής σε ύφεση.

«Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, πρόσθετοι οικονομικοί κίνδυνοι θα ισχύσουν για το πρώτο τρίμηνο του 2022», σημειώνουν οι αναλυτές, που επισημαίνουν ότι εφόσον υπάρξουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, αυτοί θα πρέπει να αντισταθμιστούν από πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν επιπτώσεις και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να επεκταθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP) και πέραν του Μαρτίου του 2022.

Ήδη, lockdown έχει επιβληθεί στην Αυστρία έως τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ ενώ περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα είναι πιο πιθανά στη Γερμανία, τονίζει η UBS, που ωστόσο δεν βλέπει πιθανό ένα καθολικό lockdown.

Καμία δημοσίευση για προβολή