Βάιντμαν: η «δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί» – Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Ό κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Περισσότερο φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα ζήτησε από τους κυβερνώντες ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν. Ο κ. Βάιντμαν, στην ομιλία του στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, είπε χαρακτηριστικά πως η «δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί» και τόνισε ότι μόλις το 2% των Ελλήνων δηλώνουν ευχαριστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει αγγίξει μέχρι στιγμής τον πληθυσμό.

Ασφαλώς, ο κ. Βάιντμαν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην μεγάλη πρόοδο που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, την οποία χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρξαν σοβαρές κοινωνικές δυσκολίες από την προσαρμογή.

Ορόσημο η 20ή Αυγούστου

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας επεσήμανε με νόημα ότι η πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η 20ή Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη. «Πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών» σημείωσε ο κ. Βάιντμαν.

Επιπλέον, ο γερμανός τραπεζίτης τόνισε ότι στηρίζει απόλυτα τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times ότι «πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες πρέπει να επιδιώξουν την πώληση κόκκινων δανείων περισσότερο εντατικά». Κατά τον ίδιο «αν η χώρα κρατηθεί σε ένα καθαρό δημοσιονομικό μονοπάτι θα μειωθεί ο δείκτης χρέους προς μια πιο βιώσιμη τροχιά. Σε αυτό το σενάριο οι αγορές θα εμπιστεύονται αυξανόμενα τη χώρα».

Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ο κ. Βάιντμαν τόνισε ότι «η σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ δεν απαιτεί να επιλέξουμε μεταξύ αλληλεγγύης και σταθερότητας. Το αντίθετο είναι αλήθεια: χρειαζόμαστε και τα δυο: αλληλεγγύη και σταθερότητα».

Καραμούζης: «Τιμή μας»

Τον διακεκριμένο ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο για την εκ μέρους του κ. Γενς Βάιντμαν αποδοχή της πρόσκλησης του ΔΣ της ΕΕΤ να είναι κεντρικός ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση, όσο και για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να συναντήσει την ΕΕΤ στη Φρανκφούρτη στις αρχές του έτους, με συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής και γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας. Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας, η επίσκεψη του κ. Βάιντμαν ο οποίος αποτελεί ηγετική ευρωπαϊκή προσωπικότητα με σταθερές, ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες απόψεις.

O πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης αναφέρθηκε, επίσης, στην εισαγωγική του παρέμβαση, εν συντομία, στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα που επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδος από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης, μετά από οκτώ χρόνια, αλλά τόνισε ότι οι σημαντικές προκλήσεις είναι μπροστά μας και απαιτούν υπεύθυνη και συνετή πολιτική μεταρρυθμίσεων, που θα προάγουν την ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή και επενδυτική ανάκαμψη.

Από το newsroom του Economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr

 

Καμία δημοσίευση για προβολή