Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν: Ο φίλος του Καραμανλή, ο άνθρωπος που «ευνόησε σκανδαλωδώς» την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε., ο πολιτικός που στήριξε το Grexit

Ζισκάρ ντ' Εστέν Ελλάδα

Ο θάνατος του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, σε ηλικία 94 ετών, κλείνει ένα κεφάλαιο ιστορικών πολιτικών σταθμών – ανάμεσά τους και σταθμών που σφράγισαν την νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ήταν ο μεγάλος πολιτικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.  Ήταν εκείνος που διέθεσε το προεδρικό αεροσκάφος της Γαλλικής Δημοκρατίας για να φέρει τον Καραμανλή στην Ελλάδα την ιστορική νύχτα της μεταπολίτευσης – στις 23 Ιουλίου του 1974.

Ήταν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας για χάρη του οποίου και για την υποδοχή του στην Αθήνα ασφαλτοστρώθηκε μέσα σε μια νύχτα η λεωφόρος Συγγρού, τον Σεπτέμβριο του 1975.

“Ο ντ’ Εστέν ευνόησε σκανδαλωδώς την Ελλάδα”

Ηταν όμως κυρίως ο πολιτικός που έριξε όλο το βάρος του υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ – πριν ακόμη και από την Ισπανία και την Πορτογαλία και κόντρα στην πολιτική και οικονομική ορθοδοξία της εποχής. «Ο ντ’ Εστέν ευνόησε σκαναδαλωδώς την Ελλάδα» έλεγε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν υπήρξε, άλλωστε, πρωτοπόρος ευρωπαϊστής με προσωπική συμβολή στην δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είχε μιλήσει και προωθούσε την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης από το 1957, τότε που ήταν ακόμη νέος βουλευτής. Υπό την προεδρία του, η Γαλλία ανέλαβε ενεργό ρόλο στην προώθηση του ευρωπαϊκού σχεδίου και τον Δεκέμβριο του 1974 ήταν εκείνος και ο τότε γερμανός καγκελάριος Χέλμουντ Σμιτ που δημιούργησαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εγκαινιάζοντας το  ευρωπαϊκό σύστημα που άνοιξε το δρόμο και στο ευρώ.

Το 2015 τάχθηκε υπέρ του Grexit

Παρά ταύτα, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που το 2015 είχε ταχθεί υπέρ του Grexit. Σε συν συνέντευξή του τον Ιούλιο του 2015 είχε ζητήσει «να τεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης», μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ ανάλογη θέση είχε εκφράσει και μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και τότε, πάντως, δήλωνε πως δεν μετανιώνει για την στήριξή του κατά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981 – τότε, που όπως έλεγε «της Ελλάδας ηγείτο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής,  ένας άνδρας με μεγάλες ικανότητες και μεγάλο σθένος».

Υποστήριζε όμως ήταν «λάθος» η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001, καθώς η ηγεσία της χώρας «δεν επιθυμούσε να ακολουθήσει τους πολιτικούς κανόνες της ευρωζώνης» για το έλλειμμα και το χρέος.

Η ιστορική αποχώρησή του από τα Ιλίσια

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν είχε εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας σε ηλικία ήταν μόλις 48 ετών. Είχε καταγραφεί στην ιστορία ως ο νεότερος ηγέτης της Πέμπτης Δημοκρατίας έως ότου ο Εμμανουέλ Μακρόν   στην προεδρία το 2017 σε ηλικία 39 ετών.

Κατά τη διάρκεια των επτά ετών του στο προεδρικό μέγαρο, ο συντηρητικός Ζισκάρ ντ’Εστέν  καλλιέργησε την εικόνα του σύγχρονου σύγχρονος ρεφορμιστή.

Δεν κατάφερε όμως να επανεκλεγεί απέναντι στον Φρανσουά Μιτεράν. Και η αποχώρησή του από το Μέγαρο των Ιλισίων έχει καταγραφεί ως μία από τις ξεχωριστές στιγμές στα πολιτικά χρονικά της Γαλλίας.

Ο Ζισκάρ ντ’Εστέν απηύθυνε διάγγελμα στους συμπατριώτες του, ενώ καθόταν σφιγμένος σε ένα γραφείο διακοσμημένο με ένα μπουκέτο λουλούδια.

Στο τέλος του μηνύματος των επτά λεπτών, κόμπιασε για κάποια δευτερόλεπτα πριν να πει το «Au revoir». Στη συνέχεια ακουμπώντας και τα δύο χέρια στην καρέκλα, σηκώθηκε και αποχώρησε από το δωμάτιο υπό τους ήχους του γαλλικού εθνικού ύμνου, αφήνοντας τη κάμερα να εστιάζει σε μια άδεια καρέκλα μέχρι να τελειώσει η «Μασαλιώτιδα».

Καμία δημοσίευση για προβολή