Βαρίδι στην ανάπτυξη τα υπερπλεονάσματα Τσίπρα – Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί για χαμηλή η ανάπτυξη το 2019. Κοστίζουν σε όλους οι προεκλογικές παροχές

Íõ÷ôåñéíÞ öùôïãñáößá ðü ôçí ÔñÜðåæá ôçò ÅëëÜäïò. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Τον κίνδυνο των υψηλών πλεονασμάτων – και των υπερπλεονασμάτων Τσίπρα – επισημαίνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού θεωρεί ότι  εξελίσσονται σε μεγάλο βαρίδι για την ελληνική οικονομία. Εξηγεί μάλιστα ότι ένα χαμηλότερο πλεόνασμα δεν σημαίνει απαραίτητα αύξηση του χρέους. Αυτό υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι το μίγμα πολιτικής θα περιλαμβάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και λιγότερες εισφορές

«Σε συνεννόηση και συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 και να υιοθετηθεί ένα μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να είναι φιλικότερο προς τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» αναφέρει χαρακτηριστικά η κεντρική τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική.

Η ΤτΕ δεν προσδιορίζει το ύψος στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν τα επόμενα χρόνια τα πρωτογενές πλεονάσματα, αφού είναι σαφές ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης. Ωστόσο ζητεί ένα «πιο ρεαλιστικό επίπεδο» σε σχέση με το ισχύον 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, το οποίο όπως τονίζει εφόσον συνδυαστεί με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, δεν συνεπάγεται υψηλότερο δημόσιο χρέος, αλλά πιθανότατα χαμηλότερο.

Τα υπερπλεονάσματα ανάχωμα στην ανάπτυξη

Στην έκθεσή της η κεντρική τράπεζα δεν παραλείπει να επικρίνει  και την πολιτική των υπερπλεονασμάτων, δηλαδή της διαρκούς υπέρβασης των στόχων, που υιοθετήθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Αν και αναγνωρίζει ότι αυτή συγκράτησε το χρέος και συνέβαλε στο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών ως προς την πρόθεση της Αθήνας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, υπογραμμίζει ότι λειτούργησε ως ανάχωμα στην ανάπτυξη.

  • Και τούτο γιατί τα υψηλά πλεονάσματα ήρθαν μέσω υπερφορολόγησης και υποέκτελσης των δημοσίων επενδύσεων. Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο έχουν επανειλημμένα επισημάνει στις εκθέσεις τους τόσο η Κομισιόν και ο ESM όσο και το ΔΝΤ.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν χαμηλοί

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει επίσης τους κινδύνους από τους  τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Η παρούσα Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική υποβάλλεται σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει. Το οικονομικό κλίμα είναι θετικό, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας βελτιώνεται και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποκλιμακώνονται.Παρ’ όλα αυτά, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν σχετικά χαμηλοί και η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι χαμηλότερη της επενδυτικής κατηγορίας».

Το πακέτο προεκλογικών παροχών Τσίπρα κοστίζει ακριβά σε όλους

Στην έκθεσή της τονίζει ότι πακέτο προεκλογικών παροχών Τσίπρα  θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους.

[more]

«Λαμβάνοντας υπόψη τα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή, η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2019, με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ακόμη, η ΤτΕ επισημαίνει τους εγχώριους και εξωτερικούς παράγοντες που κρύβουν κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ενώ υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι και αβεβαιότητες που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω του εντεινόμενου εμπορικού προστατευτισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων. Κίνδυνοι όμως πηγάζουν και από το εγχώριο περιβάλλον – η οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων ή η ακύρωσή τους, οι δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομικές επιπτώσεις, καθώς και η πρόσφατη επεκτατική δέσμη δημοσιονομικών μέτρων – οι οποίοι δημιουργούν αβεβαιότητα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, αλλά και για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους και του ασφαλιστικού συστήματος», σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις, αλλά και για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η υιοθέτηση ενός πιο φιλικού για την ανάπτυξη μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής».

Από το newsroom του economico.gr

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή