Βαρύτατο κατηγορητήριο για τον ιδρυτή του FTX, κινδυνεύει ακόμα και με ποινή φυλάκισης 115 χρόνων

Ενώπιον της κατάσχεσης της περιουσίας του και ποινής φυλάκισης που μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 115 χρόνια βρίσκεται το τέως «χρυσό αγόρι» των κρυπτονομισμάτων, Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ.

Ο 30χρονος ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, που κάποια στιγμή ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, με την περιουσία του Μπάνκμαν Φράιντ να ξεπερνά τα 26 δισ. δολάρια, συνελήφθη τη Δευτέρα στις Μπαχάμες, όπου είχε καταφύγει στην ιδιωτική του κατοικία στο Νασάου, μετά την κατάρρευση της επιχείρησής του και μέσα στο επόμενο διάστημα οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν την έκδοσή του, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για ποινικά και αστικά αδικήματα.

Βαριές κατηγορίες

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγορούν τον νεαρό, μεταξύ άλλων, για απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύσταση και συμμορία, αλλά και για παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) τον κατηγορεί για εξαπάτηση επενδυτών και υπεξαίρεση των χρηματών τους για να κάνει δικές του επενδύσεις, μέσω της «αδελφής εταιρείας» του FTX, της Alameda Research, που περιλάμβαναν και αγορές πολυτελών κατοικιών.

Σύμφωνα με ανάλυση του κατηγορητηρίου, ο Μπάνκμαν Φράιντ αντιμετωπίζει βαρύτατη ποινή φυλάκισης, που μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 115 χρόνια, αλλά και την κατάσχεση όλων των περιουσιακών του στοιχείων. Δικηγόρος του δήλωσε ότι μελετά το κατηγορητήριο, προκειμένου να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για τον πελάτη του, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να καθυστερήσει όσο μπορεί το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, αν και η πλήρης απόρριψή του θεωρείται ότι βρίσκεται στη σφαίρα του αδύνατου.

«Προσωπικός “κουμπαράς”»

Όπως είναι γνωστό, το FTX κατέρρευσε στις αρχές του περασμένουν Νοεμβρίου και στις 11 του μήνα έκανε αίτηση χρεοκοπίας, καθώς δεν είχε τα χρήματα για να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των πελατών του. Όπως αναφέρει η SEC, ο νεαρός επιχειρηματίας διοχέτευσε τα χρήματα από τους επενδυτές και τους πελάτες του FTX στην Alameda Research, την οποία και χρησιμοποιούσε ως προσωπικό «κουμπαρά» για να κάνει πολυτελή ζωή και προσωπικές επενδύσεις, αλλά και να χρηματοδοτεί πολιτικούς.

Ο ίδιος ο Μπάνκμαν Φράιντ, ο οποίος, πριν αποκαλυφθεί το «τραπουλόσπιτο» που είχε χτίσει αντιμετωπιζόταν ως «γκουρού» των κρυπτονομισμάτων, έχει δηλώσει ότι δεν καταχράστηκε «εν γνώσει του» τα χρήματα πελατών και επενδυτών και ότι στο τέλος θα φροντίσει να τους αποζημιώσει πλήρως, ωστόσο, η SEC εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο, καθώς τα τεράστια ποσά που έχουν κάνει φτερά έχουν χαθεί μέσα σε λαβυρινθώδεις διαδρομές και δεν πρόκειται να βρεθούν.

Καμία δημοσίευση για προβολή