Βαθειά ανάσα από το Κογκρέσο για τα F-35: Ζήτησε μεγαλύτερη παραγωγή αεροσκαφών το 2023, με μείωση των F-15EX

F-35: Γιατί υπάρχουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του μαχητικού και γιατί «καίγονται» οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ

Σε μια συγκυρία που τα πράγματα δεν δείχνουν και πολύ ευοίωνα για το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έδωσε χείρα βοηθείας.

Συγκεκριμένα, η υποεπιτροπή άμυνας της Επιτροπής Προμηθειών της Βουλής των Αντιπροσώπων ουσιαστικά αντέστρεψε το αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας για περισσότερα μαχητικά F-15EX και λιγότερα F-35 για το οικονομικό έτος 2023, δίνοντας «χείρα βοηθείας» στο μαχητικό το οποίο έχει δεχθεί ουκ ολίγες κριτικές το τελευταίο διάστημα.

Τι ζητούσε, τι θα πάρει η Αεροπορία

Έτσι, ενώ η Αεροπορία ζητούσε 24 F-15EX για να αρχίσει να αποσύρει τα πιο γερασμένα F-15C και D, η υποεπιτροπή ενέκρινε την αγορά μόλις 18 αεροσκαφών. Όσον αφορά στα F-35, το Κογκρέσο κάλεσε την Αεροπορία να αγοράσει 7 επιπλέον αεροσκάφη από αυτά που είχε ζητήσει και ενέκρινε άλλα 2,2 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη και των εκσυγχρονισμό του προγράμματος του Joint Strike Fighter.

Με βάση την πρόταση του Κογκρέσου, κατά το δημοσιονομικό έτος 2023 η Αεροπορία θα αποκτήσει συνολικά 40 F-35A, ενώ ο προϋπολογισμός θα παράσχει το ποσό των 7,2 δισ. δολαρίων για συνολικά 61 νέα F-35 (καθώς το αεροσκάφος στην παραλλαγή Β εξοπλίζει τους Πεζοναύτες για να αντικαταστήσει το παλιό AV-8B Harrier, γνωστό και ως «Jump Jet», ενώ στην έκδοση C κατευθύνεται στα αεροπλανοφόρα του Ναυτικού των ΗΠΑ, όπου σταδιακά αντικαθιστά τα F/A-18 Super Hornet).

Κριτική

Ως σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν παραγγείλει περίπου 2,400 F-35 Lightning II, ενώ άλλα 900 έχουν «κλειστεί» από συμμαχικές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Joint Strike Fighter. Μέχρι το τέλος του 2021 η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin είχε παραδώσει περίπου 750 αεροσκάφη, τα περισσότερα στα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το πρόγραμμα έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, τόσο για το διαρκώς αυξανόμενο κόστος του (θεωρείται ως το πιο ακριβό πρόγραμμα ανάπτυξης οπλικού συστήματος όλων των εποχών), όσο και για διάφορα προβλήματα που τα ήδη κατασκευασθέντα αεροσκάφη παρουσιάζουν, πολλά εκ των οποίων κρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ ως κρίσιμα ή σοβαρά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή