Βελτιώνεται η αγορά παραθεριστικής κατοικίας, σε αντίθεση με τη στασιμότητα των αστικών περιοχών

Αλλάζουν σιγά-σιγά τα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση στην παραθεριστική κατοικία, κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές.

Η εξοχική κατοικία κυρίως λόγω των μισθώσεων Airbnb δίνει κινητικότητα, ενδιαφέρον και ζωή στην αγορά, σε αντίθεση με την στασιμότητα πολλών άλλων κατηγοριών αστικών ακινήτων (σε υποβαθμισμένες περιοχές, παλαιά, κ.λ.π.) όπου στο κλίμα δεν φαίνονται ακόμα σημάδια ανάκαμψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων φορέων, στον κλάδο της β’ κατοικίας, συνολικά, αυτή την στιγμή υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

-Σταθερά ελεγχόμενη άνοδος των τιμών των ακινήτων, αναστρέφοντας το κλίμα του παρελθόντος.

-Με πρωτοπόρα την Χαλκιδική, είναι ορατή η άνοδος σε παραθαλάσσια αγροτεμάχια και ακίνητα και ζήτηση για αγροτεμάχια με ρεύμα και νερό.

-Η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών παραμένει ασθενής και ευάλωτη. Αντισταθμίζεται από την αγοραστική δύναμη ξένων κεφαλαίων.

-Τα αποθέματα κατοικιών είναι παραμένουν αρκετά, προκαλώντας υπερπροσφορά ακινήτων, με την ζήτηση να βελτιώνεται.

Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, υφίσταται πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών μέσω του οποίου διαπιστώνεται και η αύξηση των πωλήσεων κατοικιών στις γύρω περιοχές.