Βελτιώνει την εκτίμησή της για την Ελληνική Οικονομία η UBS – Προβλέπει ύφεση 6% το 2020

Περισσότερο αισιόδοξη, από άλλους μεγάλους οίκους, δείχνει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η UBS.

Παρά το γεγονός ότι ο τουριστικός τομέας είναι αυτός που θα επηρεαστεί σημαντικά φέτος, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, και για την οικονομία της Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο στήριγμα της, η UBS εκτιμά ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό με το έδαφος να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό, την επόμενη χρονιά. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ελβετικής τράπεζας η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,9% στη χειρότερη επίδοσή του από τη δεκαετία του 1930. Προβλέπεται πάντως ότι το επόμενο έτος θα «τρέξει» με ρυθμούς 5,1%.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η ελβετική τράπεζα βλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 6% το 2020 και ρυθμούς ανάπτυξη 5,1% το 2021. Υπό τις συνθήκες αυτές, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει μέτρα που αντιστοιχούν στο 5,4% του ΑΠΕ (με επιπλέον 1,1% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις), εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα «φουσκώσει» στο 7% του ΑΕΠ το 2020 οδηγώντας το δημόσιο χρέος στο 194%.

Η UBS επισημαίνει ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται στο πρόγραμμα PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λαμβάνοντας έτσι σημαντική στήριξη, με τις αποδόσεις τους να διατηρούνται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την Κομισιόν η UBS δεν πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα δεχθεί φέτος το ισχυρότερο πλήγμα στη ζώνη του ευρώ.

Τέλος προβλέπει ότι η Ισπανία θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 6,9% για να ανακάμψει 4,7% την επόμενη χρονιά, ενώ αναμένει ακόμη βαθύτερη ύφεση, της τάξης του 7,7%, στην Ιταλία με ρυθμούς ανάπτυξης 4,4% το 2021.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης αναμένει ύφεση 6,1% φέτος και ανάπτυξη 4,1% το 2021.