Βελτιώθηκε το κλίμα στη Βιομηχανία και επιδεινώθηκε σε Εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές κατά το ΙΟΒΕ

Μικρή επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος με βελτίωση σε Βιομηχανία και καταναλωτική εμπιστοσύνη, και επιδείνωση σε Λιανικό εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές, δείχνουν τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε για τον Απρίλιο το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό δελτίο αναφέρεται ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχωρεί τον Απρίλιο στις 100,3 μονάδες (από 101,3), ενώ κινείται σε επίδοση χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (102,6).

Στην πλευρά των επιχειρήσεων, μόνο στη Βιομηχανία καταγράφεται ήπια βελτίωση των προσδοκιών, καθώς ως εξωστρεφής τομέας τροφοδοτείται περισσότερο από το διεθνές περιβάλλον και φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική του, με βελτιωμένες προσδοκίες εξαγωγών. Αντίθετα, στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται επιδείνωση.

Στο Λιανικό Εμπόριο με εξαίρεση τα Τρόφιμα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι δηλώνουν πτωτικές πωλήσεις αυτήν την περίοδο και φαίνεται να μεταθέτουν τις προοπτικές βελτίωσης στο επόμενο διάστημα.

Την ίδια περίοδο στις Υπηρεσίες σημειώνεται οριακή μόνο υποχώρηση, καθώς οι προσδοκίες στον τουρισμό ενισχύονται μεν λόγω εποχής, αλλά είναι ηπιότερες της περυσινής αντίστοιχης περιόδου.

Στον σημαντικό χώρο των  Κατασκευών η πτωτική πορεία εκπορεύεται κυρίως από τις Ιδιωτικές Κατασκευές, όπου το πρόγραμμα εργασιών είναι αρκετά φτωχό και οι προβλέψεις για την απασχόληση πτωτικές.

Όλα αυτά, την ώρα που στα νοικοκυριά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανακάμπτει οριακά, παραμένοντας ελαφρώς χαμηλότερα των –30 μονάδων για τρίτο μήνα, εξέλιξη που δείχνει ότι ενδεχομένως έχει ολοκληρωθεί η τονωτική επίδραση του προεκλογικού κύκλου. Βεβαίως, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν το οικονομικό περιβάλλον και οικονομικό κλίμα.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, αναθερμαίνει τις προσδοκίες για παροχές ή για μη εφαρμογή προγραμματισμένων μέτρων (όπως π.χ. τη μείωση του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος).

Περισσότερα σε λέξεις

Παρά τις ελπίδες, παραμένει και η αβεβαιότητα για τη σταθερότητα των παραμέτρων του φορολογικού συστήματος, του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, και ευρύτερα των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση:

Βιομηχανία:  το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά, ενώ και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να ενισχύεται.

Κατασκευές:  οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών υποχωρούν, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες βελτιώθηκαν ήπια  στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν αισθητά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα φαίνεται να διογκώνονται

Υπηρεσίες:  οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση εξασθενούν, ενώ αντιθέτως ενισχύονται οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την εξέλιξή της απασχόλησης.

Καταναλωτική Εμπιστοσύνη: οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι ουσιαστικά αμετάβλητες, ενώ οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση βελτιώνονται όπως και οι προβλέψεις για την ανεργία. Αντίθετη, φθίνουσα πορεία ακολουθεί η πρόθεση για αποταμίευση.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ