Βενιζέλος από το Φόρουμ των Δελφών: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει εύκολα

Βενιζέλος lockdown

Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς υπάρχουν μεγάλες ασυμμετρίες, κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Φόρουμ των Δελφών.

Κατ’ αρχάς, ο Ευ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική στην Ευρώπη για τη στάση της έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ευρώπη συχνά βρίσκεται σε λήθαργο και κάνοντας λόγο για «ενδοτική» Δύση έναντι της Ρωσίας, αλλά και για παράδοση της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης στη Ρωσία, μιλώντας για επίδειξη ερασιτεχνισμού και ενδοτισμού.

Πολλές ασυμμετρίες

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει εύκολα καθώς υπάρχουν πολλές ασυμμετρίες (proxy war Ρωσίας-Δύσης, ο ρόλος της Κίνας, η απόσταση των ΗΠΑ από το θέατρο των μαχών, αλλά και η εξάρτηση της ασφάλειας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ). Εκτίμησε, δε, ότι ο πρόεδρος Πούτιν επιτέθηκε στην Ουκρανία τώρα, καθώς διείδε ένα παράθυρο ευκαιρίας, ωστόσο είπε ότι δεν εκτίμησε σωστά την αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Αιχμηρός εμφανίστηκε και για τις εν Ελλάδι δημοσκοπήσεις που δείχνουν υψηλά ποσοστά «φιλορωσισμού» στην Ελλάδα, μιλώντας για βαθύτατο φιλορωσικό αταβισμό και για φιλοπουτινική διάθεση. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τοποθετηθεί σαφώς σε αυτό που κατέκτησε, δηλαδή, τη θέση της στη Δύση, και χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως πόλεμο αξιών και για τη φιλελεύθερη δημοκρατία.

Διάλογος τώρα με την Τουρκία

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη φράση «ή τώρα ή ποτέ» ζήτησε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία, όχι για το Αιγαίο, αλλά, όπως τόνισε, για τη Μεσόγειο. Ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι τώρα είναι η στιγμή να γίνει ο διάλογος με την Τουρκία, παραδεχόμενος ότι στην ουσία ποτέ δεν θα είμαστε έτοιμοι για τον διάλογο αυτό, αλλά και τονίζοντας ότι ο χρόνος δεν μας διευκολύνει σε τίποτα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση με την Τουρκία, εκτιμώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν θα γίνει ποτέ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συσχέτιση Ελλάδας και Τουρκίας με την Ουκρανία και τη Ρωσία ουσιαστικά εκφράζει ανυπόστατες φοβίες.

Καμία δημοσίευση για προβολή