”Επιδιώκουν τη σιωπή της εκκλησίας” δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Ως συναλλαγή που επιχείρησε να εξασφαλίσει την σιωπή της ιεραρχίας στη συνταγματική αναθεώρηση των άρθρων που καθορίζουν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας χαρακτήρισε τη συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Πρόκειται για αντάλλαγμα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιρρήσεις της Εκκλησίας για τη συζητούμενη πιθανή τροποποίηση του άρθρου 3» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε μάλιστα πως η κυβέρνηση με τις υποσχέσεις περί 10.000 προσλήψεων αποπειράθηκε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη. «Έχω ακούσει τις θεωρίες, περί διοικητικών δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνδέονται με όρους δημοσίου δικαίου με τον φορέα τους. Αλλιώς γιατί οι ιερείς συνταξιοδοτούνται με πολιτική σύνταξη; Άνθρακες ο θησαυρός. Κολοσσιαία φούσκα η οποία διατάραξε την κατάσταση στις σχέσεις Κράτους -Εκκλησίας αλλά και στην κοινωνία. Τώρα που έσκασε η φούσκα και πήγαν όλοι στα μεγέθη τους και αποκαλύφθηκαν οι σκοποί τους μπορούμε να συζητήσουμε πιο ήρεμα για το άρθρο 3» ανέφερε.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως υπάρχει παρερμηνεία του όρου «επικρατούσα» θρησκεία ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν νοείται να περιορίζει τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας. Τέλος επανέλαβε την πρότασή του για πλήρη διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας εξηγώντας πως η λύση μπορεί να βρεθεί με την ένταξη μιας ερμηνευτικής δήλωσης κάτω από το άρθρο 3 η οποία θα υπογραμμίζει πως το άρθρο 3 δεν θεμελιώνει αποκλίσεις από τη θρησκευτική ελευθερία και το άρθρο 13.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]