Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είπε όχι στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας  σε τζαμί

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας με την απόφασή του απαγορεύει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας  σε τζαμί για μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από προσφυγή της τουρκικής Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015.

Η προσφυγή για τη μετατροπή του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έγινε το 2015, από την τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Προστασία Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος».

Η συγκεκριμένη Υπηρεσία είναι ιδιωτικός οργανισμός, που αρχικά το 2004 είχε ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση για ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως τέμενος. Σε αυτές τις κινήσεις δεν είχε βρει ανταπόκριση από την ηγεσία αλλά επέμεινε, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005, που απέρριψε το αίτημά της. Στη συνέχεια ακολούθησε η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τα τελευταία χρόνια, κάθε Μάιο πλήθος μουσουλμάνων γεμίζουν την πλατεία Σουλτάν Αχμέτ όπου βρίσκεται η Αγία Σοφία για να γιορτάσουν την επέτειο της Άλωσης, ζητώντας παράλληλα την επαναλειτουργία της ως τέμενος. Σημειωτέων ότι η Αγία Σοφία σταμάτησε να λειτουργεί ως μουσουλμανικό τέμενος με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή