Βήμα βήμα οι κινήσεις της Αθήνας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων εντός του 2020

Ως σημαντικό πρώτο βήμα θεωρεί η κυβέρνηση το γεγονός ότι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς βρίσκεται και επισήμως το ζήτημα της μείωσης των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων, με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ μάλιστα να το ακούνε θετικά.

Πριν από λίγο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος ενημέρωσε τους αρμόδιους στο Eurogroup για την πρόθεση της χώρας , απέστειλε  και επισήμως τις επιστολές προς τον ESM και τον EFSF με τις οποίες θα γίνεται γνωστή και επισήμως η πρόθεση της Ελλάδος προκειμένου να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

«Διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών υπήρξε η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η  όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως και δύο μήνες από την ώρα και που θα σταλούν οι σχετικές επιστολές.

Πάντως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έστειλε ένα πρώτο θετικό μήνυμα προς την Αθήνα τόσο όσον αφορά στη θετική γνωμοδότηση για την πρόωρη αποπληρωμή, όσο και για την αποδοχή του αιτήματος της Ελλάδα για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά.

Στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι, o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι η συζήτηση για τα πλεονάσματα θα μπορούσε να αρχίσει από την επόμενη χρονιά. Ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι εφόσον πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα εφέτος και δεν αλλάξει στάση η Ελλάδα για το 2020, τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση, κάτι που σημαίνει ότι και επίσημα το θέμα είναι στο τραπέζι.

Καμία δημοσίευση για προβολή