Βιώσιμη ανάπτυξη: Το νέο μοντέλο ανάπτυξης έρχεται – Τι θα συμβεί μέχρι το 2030

    Η βιωσιμότητα: έννοια κλειδί στον 21ο αιώνα:  Oδηγεί σε οικονομική μεγέθυνση , γι’ αυτό και  αποτελεί  τη μεγάλη πρόκληση. Tα τελευταία χρόνια αποτελεί διεθνώς προτεραιότητα κυβερνήσεων, οργανισμών, επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα.

    Τι θα συμβεί μέχρι το 2030:  Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές υλοποίησης βιώσιμης ανάπτυξης με βασικούς πυλώνες την οικονομία, την  κοινωνία και το  περιβάλλον . Αυτά   πρέπει να αντιμετωπίζονται πλέον ως  μια ολότητα και όχι χωριστά. Τα προσεχή έτη φαίνεται πως θα μας απασχολήσει η  στήριξη της Δημοκρατίας ( στο πλαίσιο κινητοποίησης των ατόμων για δράση), η ομαλή λειτουργία των  αγορών, η καταπολέμηση της παραβατικότητας, καθώς και το πως θα πρέπει να προσαρμοστούν οι μισθοί ως το 2030 για να κλείσει η ψαλίδα των ανισοτήτων. Τέλος,  συντελεστές της βιώσιμης ανάπτυξης θα είναι η  εξέλιξη της τεχνολογίας , η οποία για πολλούς αποτελεί  την 4η Βιομηχανική Επανάσταση  καθώς και η πρόκληση της  κλιματικής αλλαγής.

    Τι σημαίνει “Βιώσιμη Ανάπτυξή”: Πως πρέπει να μεγαλώσει και να αποκτήσει ποικιλία η επιχειρηματική  πίτα αλλά και να αλλάξει ο τρόπος που μετριέται η ανταγωνιστικότητα. Είναι απαραίτητη η μείωση της φορολογίας και αύξηση της ανταποδοτικότητάς της με βελτιστοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και Διαχείρισης, η εξωστρέφεια των  Ελληνικών Επιχειρήσεων και η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό και την υπεραξία. Πρέπει να δημιουργηθούν 10.000 νέες επιχειρήσεις με 50 θέσεις εργασίας η καθεμία για να μπορέσει η  Ελλάδα “να βγει” πιο γρήγορα από την κρίση.  Τέλος,  σημαντικές είναι και οι πράσινες επενδύσεις, καθώς αναμένεται  θα μειώσουν την ανεργία στην Ευρώπη στο διαχειρίσιμο ανώδυνο 3-4 % .

    Οι τρέχουσες κρίσιμες οικονομικές εξελίξεις : Όπως ο εμπορικός πόλεμος, η τάση μιας νέας διεθνούς ύφεσης, οι προβλεπόμενοι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης, οι επιπτώσεις  της περιβαλλοντικής κρίσης στην αγροτική οικονομία και όχι μόνο, και φυσικά το Brexit , δημιουργούν την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.

    Η μετάβαση : Θα γίνει με  ένα σύμφωνο σταθερότητας και  ανάπτυξης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εξαμήνου  σε ένα σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης. Κεντρικός άξονας σε όλους τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας θα είναι η λεγόμενη Βιωσιμότητα. Στους οικονομικούς δείκτες δε θα  λαμβάνονται υπόψιν μόνο οικονομικά μεγέθη, αλλά  και παράγοντες οι οποίοι αποκτούν καθοριστικό ρόλο πλέον στις οικονομικές επιλογές όπως τα επίπεδα της φτώχειας , οι κοινωνικές ανισότητες και φυσικά το τρίπτυχο Environmental, Social and Governance (ESG), κριτήρια που συμβάλλουν στον καλύτερο προσδιορισμό της μελλοντικής χρηματοοικονομικής επίδοσης των εταιρειών.

    H πολυπλοκότητα της σημερινής εποχής : O καταιγισμός των δεδομένων ( big data)  και το συχνό πλέον  φαινόμενο να λαμβάνουν αποφάσεις οι επενδυτές όχι  μόνο με βάση τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και με βάση τις κοινωνικές εξελίξεις, φέρνει νέα δεδομένα στην μαθηματική προτυποποίηση. Μπορούμε να πούμε σίγουρα πως ο νέος “αλγόριθμος” των επενδύσεων εμπεριέχει  τον όρο βιωσιμότητα.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή