Βόλτα την Ελλάδα θα κάνουν οι εφοριακοί σύμφωνα με τα νέα σχέδια της ΑΑΔΕ

Αλλαγές στους ελεγκτές των ΔΟΥ σχεδιάζει η ηγεσία της ΑΑΔΕ οι οποίοι δεν θα μπορούν να παραμείνουν στην ίδια περιοχή και υπηρεσία πάνω από δέκα χρόνια.

Συγκεκριμένα ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλής ενημέρωσε την ΠΟΕ-ΔΟΥ και τους Συλλόγους Αττικής & Κυκλάδων και Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Χαλκιδικής ότι:

– Άμεσα σε πρώτη φάση, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, θα μετακινηθούν οι ελεγκτές. Μέχρι το τέλος του 2019 θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι υπάλληλοι με προτεραιότητα στους υπηρετούντες στο τμήμα Φορολογικής Συμμόρφωσης.

– Σχεδιάζει να εφαρμόσει στην ΑΑΔΕ σύστημα κυκλικής μετακίνησης των υπαλλήλων (το ονομαζόμενο rotation) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς.

– Όσοι έχουν πάνω από δέκα χρόνια στην ίδια ΔΟΥ θα μετακινούνται αφού δηλώσουν τρεις ή πέντε υπηρεσίες προτίμησης και θα εφαρμοστεί σύστημα μοριοδότησης αντίστοιχης με την διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων. Αν προκύψουν ισοβαθμίες θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια.

– Η διαδικασία αυτή θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση μόνο στις ΔΟΥ. Οι υπηρεσίες ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΔΕΔ και ΥΕΔΕΕ εξαιρούνται διότι δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη 10ετία από την σύστασή τους. Όσο αφορά την Κεντρική Υπηρεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα περιγράμματα στις ΔΟΥ.

– Οι ελεγκτές που θα μετακινούνται θα τοποθετούνται στο τμήμα ελέγχου της νέας υπηρεσίας.

– Δεν θα μετακινείται κάποιος σε ΔΟΥ στην υπάγεται ο ίδιος φορολογικά.

Στο άκουσμα των αλλαγών, η ΠΟΕ-ΔΟΥ προαναγγέλλει δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία των εφοριακών υπαλλήλων:

1. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον Διοικητή κάνοντας λόγο για προσχηματικό διάλογο, καθώς «τις προηγούμενες μέρες η ΑΑΔΕ αφενός είχε στείλει επιστολή στους εργαζόμενους όπου αποκάλυπτε τις προθέσεις της και αφετέρου υπήρξαν δημοσιεύματα στα οποία γίνεται αναφορά στην υποτιθέμενη καταπολέμηση της διαφθοράς».

2. Πρότειναν αλλαγή της διαδικασίας μετακινήσεων των υπαλλήλων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να πραγματοποιούνται όλες μέσα από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και εφαρμογή του συστήματος μοριοποίησης των μεταθέσεων και ζήτησαν διαφάνεια και αξιοκρατία σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές.

3. Όσο για την καταπολέμηση της διαφθοράς τίνσαν στον κ. Διοικητή ότι η διαφθορά γεννιέται όταν υπάρχουν διαδικασίες αδιαφανείς, πίσω από κλειστές πόρτες και όταν κάποιοι αποφασίζουν χωρίς να λογοδοτούν πουθενά.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή