«Μήνυμα» Handelsblatt προς Ελλάδα και Ιταλία: Πιο χαλαρό Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και πολύ ταχεία μείωση του χρέους

«Μήνυμα» Handelsblatt προς Ελλάδα και Ιταλία για αχεία μείωση του χρέους

Δεδομένης της συζήτησης που εξελίσσεται στους κόλπους της ΕΕ περί αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων που περιλαμβάνει το Σύμφωνο Σταθερότητας, γερμανικά ΜΜΕ κάνουν ειδική αναφορά στην Ελλάδα και πώς οι όποιες αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δημοσιονομική -και όχι μόνο- πολιτική της.

Μείωση του χρέους

Στην επισκόπηση τύπου της Deutsche Welle, λοιπόν, γίνεται αναφορά σε αποκλειστικό άρθρο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt για το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης και τα σχέδια της Κομισιόν αναφέρεται ιδιαίτερα στην Ελλάδα και σημειώνει: «Η Κομισιόν θέλει στο μέλλον να παρακολουθεί πιο στενά τη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, κάθε κυβέρνηση θα πρέπει στο μέλλον να συμφωνήσει με τις αρχές των Βρυξελλών ένα εξειδικευμένο, πολυετές σχέδιο μείωσης του χρέους».

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «η Κομισιόν προσαρμόζει έτσι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Οι Βρυξέλλες διατηρούν ανώτατο όριο χρέους το 60% του ΑΕΠ ως μακροπρόθεσμο στόχο. Ωστόσο, η Επιτροπή θέλει να εισαγάγει ένα νέο σταδιακό στόχο της τάξεως του 90% για τις λεγόμενες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα».

Στο μικροσκόπιο Ιταλία και Ελλάδα

Υπογραμμίζεται, δε, ότι «αυτές οι χώρες της Ευρωζώνης δέχονται αυξημένη πίεση να προχωρήσουν σε περικοπές μέχρι να μειώσουν το χρέος τους στο 90%. Θα πρέπει να βρουν έναν βιώσιμο τρόπο μείωσης του χρέους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Επιτροπή πιθανότατα θα παρουσιάσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Νοέμβριο».

Και προστίθεται πως «μέχρι τώρα ήθελε να παρουσιάσει το σχέδιο στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο πρέπει να προηγηθούν εσωτερικές συμφωνίες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας του κοροναϊού, την άνοιξη του 2020. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί και πάλι σε ισχύ το 2024, αλλά με μορφή που θα περιέχει νέες μεταρρυθμίσεις».

Συνεχίζεται η συζήτηση

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει χρέος στο 60% του ΑΕΠ, πληθωρισμό ως 2% και δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν υποχρεώσει την ΕΕ να συζητήσει την αναπροσαρμογή του σε πιο ρεαλιστικά ποσοστά, δεδομένου ότι, εκτός από τις συνέπειες των δύο κρίσεων στα δημόσια οικονομικά, υπάρχουν και αυξημένα έξοδα για εξοπλισμούς.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος το 2021 έφθανε το 150,8% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαμορφώθηκε πέρσι στο 193,3% του ΑΕΠ. Προφανώς, πάντως, οι συζητήσεις συνεχίζονται εντός ΕΕ για την αναδιαμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει ανάγκη προσαρμογής του σε πιο ρεαλιστική βάση -και όχι μόνο για το ζήτημα του χρέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή