«Βόμβα μεγατόνων» από τα ΗΑΕ: “Σταματάμε τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-35”

Σε μια κίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες συνολικά για την περιοχή της Μέσης Ανατολής φαίνεται ότι ετοιμάζονται να προβούν τα ΗΑΕ.

«Πάγος» στη συμφωνία για τα F-35

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο επικαλείται κορυφαίο αξιωματούχο από το Άμπου Ντάμπι, τα ΗΑΕ ετοιμάζονται να «παγώσουν» τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 50 μαχητικών 5ης γενιάς F-35, τα οποία αποτελούν μέρος μιας εξοπλιστικής συμφωνίας ύψους 23 δισ. δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει επίσης την αγορά τουλάχιστον 18 επιθετικών drones και πυρομαχικών.

Επανεξέταση της στάσης

Ο αξιωματούχος από τα ΗΑΕ δήλωσε στο Reuters ότι «οι τεχνικές απαιτήσεις, οι επιχειρησιακοί περιορισμοί και η ανάλυση κόστους/κέρδους μας οδήγησαν σε αυτή την επανεξέταση της στάσης μας. […] Οι ΗΠΑ παραμένουν ο βασικός προτιμητέος πάροχος προηγμένων αμυντικών συστημάτων για τα ΗΑΕ και οι συζητήσεις για τα F-35 ενδεχομένως θα ξανανοίξουν στο μέλλον», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «υπήρξαν συζητήσεις για τις αμοιβαίες συνθήκες αμυντικής ασφαλείας» για την αγορά.

Η συμφωνία-σίριαλ

Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές υπογραφές για τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΗΑΕ «έπεσαν» κυριολεκτικά την τελευταία ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν, αφού επανεξέτασε τη συμφωνία και αύξησε τους όρους για την ασφάλεια της τεχνολογίας, ενέκρινε τελικά την πώληση των μαχητικών 5ης γενιάς στο Άμπου Ντάμπι, παρά τις αντιρρήσεις τόσο για τις σχέσεις των ΗΑΕ με την Κίνα, όσο και για τις ισορροπίες στην περιοχή και το «ποιοτικό πλεονέκτημα» του Ισραήλ.

Το πρόβλημα με τη Huawei 

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας δεν έχουν τέλος, καθώς η Ουάσινγκτον εξέφρασε νέες επιφυλάξεις, μετά τη συμφωνία των ΗΑΕ με την κινεζική εταιρεία Huawei για την ανάπτυξη των υποδομών δικτύων 5G στη χώρα, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη Huawei ως ενεργούμενο του Πεκίνου. Φαίνεται, εν τέλει ότι οι νέες αντιρρήσεις έκαναν το Άμπου Ντάμπι θα «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις για την τεράστιας αξίας πώληση.

Πεντάγωνο: Θέλουμε να προχωρήσει η συμφωνία

Από την πλευρά του Πενταγώνου, ο εκπρόσωπος, Τζακ Κέρμπι, προσπάθησε να «τα μπαλώσει», λέγοντας ότι η στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ και ΗΑΕ είναι πολύ βαθύτερη από ένα απλό εξοπλιστικό πρόγραμμα και ότι οι όποιες ερωτήσεις έχει το Άμπου Ντάμπι σχετικά με τις προϋποθέσεις της αγοραπωλησίας θα απαντηθούν από την Ουάσινγκτον. Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τη συμφωνία.

Ο ρόλος των Rafale

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ΗΑΕ και Γαλλία προχώρησαν σε συμφωνία-μαμούθ για την προμήθεια 80 μαχητικών Rafale. Το Άμπου Ντάμπι ξεκαθάρισε ότι η μία συμφωνία δεν αποκλείει την άλλη, ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι τα συνεχή προσκόμματα που η Ουάσινγκτον θέτει για τα F-35 καθώς και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των Rafale έκαναν τα ΗΑΕ να επανεξετάσουν τη στάση τους για το ζήτημα. Τώρα μένει να φανεί ποιος θα… υποχωρήσει πρώτος.

Καμία δημοσίευση για προβολή