«Βόμβα μεγατόνων» από Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία: Ανακοινώνουν κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού 6ης γενιάς

Την ώρα που Γαλλία και Γερμανία έχουν επιδωθεί σε… κοκορομαχίες σχετικά με το πρόγραμμα FCAS, δύο ευρωπαϊκές και μια ασιατική χώρα προχωρούν σε μια εντελώς πρωτοποριακή συμφωνία ανάπτυξης από κοινού ενός εξαιρετικά προηγμένου οπλικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές με καλή γνώση του θέματος, η Ιαπωνία, η Βρετανία και η Ιταλία θα ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη ενός νέου προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους στο πλαίσιο των προγραμμάτων που ήδη τρέχουν, του F-X για την Ιαπωνία και του Tempest για τη Βρετανία.

Συγχώνευση προγραμμάτων

Για το Τόκιο και το Λονδίνο η συμφωνία αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα των ολοένα στενότερων αμυντικών δεσμών, που με τη σειρά τους δίνουν στη Βρετανία μεγαλύτερο ρόλο ασφαλείας στην Ασία και παρέχουν στην Ιαπωνία νέους αμυντικούς εταίρους που μπορούν να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της γειτονικής Κίνας.

Η συμφωνία για τη συγχώνευση του βρετανικού προγράμματος ανάπτυξης μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς, του Tempest, με το πρόγραμμα μαχητικών F-X της Ιαπωνίας θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που το Τόκιο θα συνεργαστεί με χώρες πέρα ​​από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα μεγάλο έργο αμυντικού εξοπλισμού.

Αύξηση αμυντικών δαπανών από την Ιαπωνία

Η ανακοίνωση θα γίνει προτού η Ιαπωνία δημοσιεύσει μια νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας και σχέδιο στρατιωτικών προμηθειών γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, ανέφεραν οι πηγές, με τις πληροφορίες αναφέρουν ότι το Τόκιο ενδέχεται να διπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας σε περίπου 5% του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια,με στόχο νέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με το βλέμμα στην Κίνα.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ιαπωνίας, Βρετανίας και Ιταλίας για το νέο μαχητικό αεροσκάφος, του οποίου θα ηγούνται η BAE Systems και η Mitsubishi Heavy Industries, θα συνεχιστούν το επόμενο έτος, οπότε και θα γνωστοποιηθούν λεπτομέρειες του έργου, όπως η κοινή χρήση και τα σχέδια των παραλλαγών που θα αναπτύξει κάθε εταίρος, ανέφεραν οι πηγές.

Μοίρασμα του κόστους

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας εξετάζει επίσης προτάσεις για τη χαλάρωση των κανόνων εξαγωγής οπλισμού, ώστε το κοινό μαχητικό αεροσκάφος να μπορεί να εξαχθεί, δήλωσε ο Itsunori Onodera, πρώην υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα.

Μια υπόρρητη πλευρά της συμφωνίας, ωστόσο, είναι και το… μοίρασμα του κόστους, καθώς τόσο το Tempest όσο και το F-X αποτελούν εξαιρετικά δαπανηρά προγράμματα (το βρετανικό σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενσωμάτωση Τεχνητής Νοημοσύνης στις λειτουργίες της πλατφόρμας και ενεργειακά όπλα), αλλά και η επιτάχυνση της ανάπτυξης του μαχητικού, με στόχο να είναι έτοιμο ως το 2030.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή