«Βόμβα» στον Περσικό Κόλπο: Τα ΗΑΕ αποχώρησαν από την πολυεθνική δύναμη προστασίας της ναυσιπλοΐας

Την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή του Περσικού Κόλπου εκφράζουν ανησυχία για κλιμάκωση των ιρανικών επιθέσεων σε πλοία τάνκερ, μια από τις χώρες-κλειδιά της περιοχής μοιάζει να παίρνει αποστάσεις από τις διεθνείς προσπάθειες διασφάλισης ελέγχου σε κρίσιμα θαλάσσια περάσματα.

Μη συμμετοχή

Σύμφωνα με το Reuters, τα ΗΑΕ έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να συμμετέχουν σε μια πολυεθνική θαλάσσια δύναμη, τις Συνδυασμένες Θαλάσσιες Δυνάμεις (Combined Maritime Forces – CMF), η οποία με επικεφαλής τις ΗΠΑ έχει ως ρόλο την προστασία της ναυσιπλοΐας στον Περσικό και ιδίως στα Στενά του Ορμούζ, όπου το Ιράν έχει ήδη «αιχμαλωτήσει» κάποια τάνκερ από διάφορες χώρες.

Τα ΗΑΕ, απαντώντας σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το Άμπου Ντάμπι προχώρησε σε αυτή την κίνηση διαπιστώνοντας έλλειψη ενεργού ενδιαφέροντος από την Ουάσιγκτον, διευκρίνισαν ότι παραμένουν εντός διαλόγου για τη διασφάλιση της τοπικής ασφάλειας και σταθερότητας και την ασφάλεια της ναυσοπλοΐας, καθώς και ότι παραμένουν μέλος της CMF.

Ανησυχίες

Ωστόσο, το Άμπου Ντάμπι ξεκαθάρισε ότι δεν συμμετέχει στις επιχειρήσεις της δύναμης, χωρίς να διευκρινίζει το λόγο. Η CMF ιδρύθηκε το 2001 και σε αυτή συμμετέχουν 38 χώρες, με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πειρατείας στο κέρας της Αφρικής, αλλά και στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, δύο κρίσιμα σημεία/περάσματα για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και το εμπόριο.

Πηγές των ΗΠΑ εξήγησαν ότι τα ΗΑΕ απέχουν από το επιχειρησιακό κομμάτι της CMF καθώς έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη δράση που θα αναληφθεί από τη δύναμη για πρόσφατες καταλήψεις τάνκερ, ανησυχίες που είχαν εκφραστεί και μετά από επίθεση με ρουκέτες στη χώρα από τους Χούθι της Υεμένης τον Ιανουάριο του 2022, αλλά και κάθε κίνηση αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Βαθύτερες αιτίες

Κατά τα φαινόμενα η αντίδραση των ΗΑΕ πυροδοτήθηκε από πρόσφατες αρπαγές πλοίων από το Ιράν στα νερά του Περσικού. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η πρακτική αυτή υποκρύπτει και γενικότερες τριβές και δυσαρμονίες μεταξύ του Άμπου Ντάμπι και της Ουάσινγκτον, σε διάφορα επίπεδα και για διάφορους λόγους ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά πρόσφατα τα ΗΑΕ ουσιαστικά ακύρωσαν ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ 24 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ, το οποίο περιλάμβανε και την αγορά 50 μαχητικών F-35, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά και το Κογκρέσο, έθεταν διάφορες προϋποθέσεις στο Άμπου Ντάμπι, προκειμένου να προχωρήσει το deal, για το οποίο είχε συμφωνήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή