Βουλιάζουν το ΕΑΠ –Κόβουν τις δόσεις και ζητούν τα μισά λεφτά μέχρι τις 20 Αυγούστου

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο ΕΑΠ σχετικά με την καταβολή της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν μόλις προ δύο ημερών ότι η οικονομική τους υποχρέωση (είναι 500€ για κάθε θεματική ενότητα) θα πρέπει να καταβληθεί σε δύο δόσεις –τα μισά μέχρι τις 20 Αυγούστου και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, οδηγώντας πολλούς από τους φοιτητές σε… δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τη συνέχιση των σπουδών τους.

Έτσι ξαφνικά…

Το θέμα που ανέκυψε ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση έχει αναστατώσει τους χιλιάδες φοιτητές που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μισθοσυντήρητοι και οικογενειάρχες και έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, καθώς είναι γνωστό ότι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο διαθέτει μεγάλο αποθεματικό. Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που προγράμματα σπουδών όπως για παράδειγμα ο Ελληνικός Πολιτισμός, δεν διαθέτουν σαφή και επαρκή επαγγελματικά δικαιώματα και γίνεται αγώνας από την φοιτητική κοινότητα για το θέμα. Στα… φοιτητικά στέκια γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για σκόπιμη απαξίωση του Ιδρύματος προκειμένου να παραδοθεί στα χέρια συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων.

Αφόρητη η επιβάρυνση

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα ίσχυαν οι δόσεις αποπληρωμής, με τις οποίες κάθε φοιτητής μπορούσε να υπολογίσει τις υποχρεώσεις του, που ξεκινούσαν με προκαταβολή στη δήλωση θεματικών ενοτήτων τον Ιούλιο και εξοφλούνταν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Πλέον, η απαίτηση εφάπαξ του μισού ποσού, συμπίπτει με τις φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών που καθιστά σχεδόν αφόρητη την επιβάρυνση.

Αυτό που κανείς δεν θα περίμενε από μια κυβέρνηση που επικαλείται δήθεν κοινωνική ευαισθησία, είναι η ανάλγητη ντιρεκτίβα των υπευθύνων προς τους φοιτητές ότι αν δεν καταφέρουν να  πληρώσουν στην ώρα τους, με το νέο σύστημα τις υποχρεώσεις τους, απειλούνται με ακύρωση των σπουδών τους! Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Πρόεδρός του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης περιοδεύει ανά την Ελλάδα υποσχόμενος στους κατά τόπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραρτήματα του πανεπιστημίου σε διάφορες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος.

 Αβάντα σε βουλευτές

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεργασία του με την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη όπου μετά τη συνάντησή τους η κ. Τζάκρη -και όχι το ίδιο το Πανεπιστήμιο όπως θα έπρεπε- ανακοίνωσε παράρτημα του ΕΑΠ στην Έδεσσα, με το Πανεπιστήμιο να αναλαμβάνει και τις αντίστοιχες δαπάνες!

Το θέμα κρίνεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ως ιδιαίτερα σοβαρό, με τους βουλευτές της να ετοιμάζονται να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διευκολύνουν τους φοιτητές που δυσκολεύονται να πληρώσουν!