Βουτιά στην ανάπτυξη - Στο 1,3% έπεσε ο ρυθμός της οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2019 έναντι του περσινού 2,3%

Στο 1,3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η επίδοση κρίνεται απογοητευτική δεδομένου ότι στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 2,3% και παρόλα αυτά το έτος έκλεισε με ανάπτυξη 1,9%.

Εάν λοιπόν η φετινή χρονιά ξεκινά με ρυθμό ανάπτυξης 1,3% τότε γίνεται αντιληπτό ότι καθίσταται δυσκολότερη η επίτευξη της πρόβλεψης της κυβέρνησης ότι η οικονομία θα «τρέξει» με 2,3% το 2019. Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2018, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%.

Στα απαγοητευτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου αναφέρθηκε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας το ότι επί μια ολόκληρη τετραετία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σε κάθε στόχο που η ίδια έθετε για την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει τα εξής:

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις της ως αποτέλεσμα της συνειδητής κυβερνητικής επιλογής να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχει υπερπλεονάσματα.

Επί μία ολόκληρη τετραετία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σε κάθε στόχο που η ίδια έθεσε για την ανάπτυξη.

Η χώρα, όμως, έχει ανάγκη από ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, πολλές επενδύσεις, καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό μπορεί να γίνει με την υλοποίηση του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τη μείωση φόρων και εισφορών, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, την υλοποίηση πολιτικών για τους συμπατριώτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ