Βρε, τι θυμήθηκαν οι άνθρωποι… (από τον ΟΑΚ)

Διάβασα το σημερινό (χθεσινό πλέον) άρθρο του Economico που αναφέρθηκε σε μένα και την γενική πρόβλεψη της αγοράς για το 2023 και είπα να το σχολιάσω. Και θα σταθώ στο βασικό σημείο της….

  • «Η Χρονιά θα είναι εξαιρετική γιατί όλα τα άστρα είναι ευνοϊκά για την Ελλάδα, Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το ταμπλό μπορεί να κινηθεί αισθητά υψηλότερα, αρκεί να μην έχουμε κάποια αρνητική έκπληξη από το εξωτερικό. »

Κάπως έτσι ξεκινήσαμε το έτος και πλέον βρισκόμαστε στις 1200 μονάδες και μάλλον έχουμε πορεία. Για τις επιμέρους προβλέψεις περί μεζέδων ( πάνω από 100% μόνο φέτος και σχεδόν 250% από τα χαμηλά τους ), Μότο πάνω από 50%, ΑΡΑΙΓ, ΡΕΒΟΙΛ κλπ κλπ κλπ δεν ξέρω τι να πρωτογράψω. Προφανώς είχαμε και τα τζούφια μας όπως η ΦΡΙΓΟ και η παντελώς αδρανής ΠΕΡΦ αλλά σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα άνω των 10 χαρτιών που αναλύσαμε και έτρεξαν.   

Πάμε στα φρέσκα στοιχεία της αγοράς και να ξεκινήσω από την…

ΔΕΗ στην οποία έχουμε αλλάξει 3 φόρες άποψη τους τελευταίους 18 μήνες. Ξεκινήσαμε από τα 10 ευρώ με πρόβλεψη για κάτω, αλλάξαμε άποψη στα 6 ευρώ με πρόβλεψη για πάνω και πρόσφατα στα 7 κάτι ευρώ είπαμε ότι ως εκλογοχαρτο θα δει τα 9 Ευρώ εύκολα.

  • Χτες ανακοίνωσε αποτελέσματα τα οποία καταρχήν είναι θετικά. Φυσικά ένα μεγαθήριο σαν την ΔΕΗ να γράφει 50 εκατομμύρια ευρώ κέρδη στο τρίμηνο είναι σταγόνα στον ωκεανό. Στα θετικά το γεγονός ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έβγαλε κέρδη. Στα επίσης θετικά της ότι αναθεώρησε το ετήσιο EBITDA προς τα πάνω, στα αρνητικά της ότι τα κέρδη ( 50 εκατομμύρια ) προέρχονται κατά 40% από μείωση των αποσβέσεων ( καθαρά λογιστικό τρικ ).

Επιπρόσθετο αρνητικό στοιχείο, ότι οι δαπάνες του ενεργειακού μείγματος μειώθηκαν κατά 385 εκατομμύρια ευρώ. Ενα στοιχείο, το οποίο δυστυχώς είναι εντελώς έξω από τον έλεγχο της διοίκησης που δεν καθορίζει τις διεθνής τιμές CO2, φυσικού αερίου, πετρελαίου κλπ.

  • Συνεπώς και να με συγχωρέσει ο κ. Στάσης, αν δεν ήταν τυχερός και οι παραπάνω δαπάνες δεν μειώνονταν θα είχαμε και ΠΑΛΙ ΖΗΜΙΕΣ… Ειδικά, η μείωση των δικαιωμάτων CO2 ήταν 70 εκατομμύρια που είναι απόρροια της χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη λόγω κυρίως των κλιματολογικών στοιχείων ή αλλιώς του ήπιου χειμώνα.

Το να κάνουμε και πάρτι επειδή είχε ζέστη φέτος, καλύτερα να μην το σχολιάσω. Το καθαρό χρέος αυξήθηκε κατά 600 εκατομμύρια, φυσιολογική εξέλιξη λόγω αγοράς των δικαιωμάτων CO2 για όλο το έτος ωστόσο το αναφέρουμε καθότι μερικοί πανηγύριζαν για την μείωση του χρέους εντός των προηγούμενων τριμήνων.

  • Στα ευτράπελα των αποτελεσμάτων η ΑΥΞΗΣΗ (ένα λεπτό και μην ανοίγετε ακόμα σαμπάνιες ) του προσωπικού κατά 500 άτομα. Γιατί μπορεί ο κ. Στάσης να μας διαφημίζει τα e-contract και τα e-metering αλλά το κρατικομάγαζο πρέπει να αυξάνει προσωπικό. 

Τι και αν άλλες ΔΕΗ στην Ευρώπη λειτουργούν με το 1/3 του προσωπικού αναλογικά;

  • Στα θετικά…

Η ΔΕΗ αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς τα υπό κατασκευή έργα ΑΠΕ. Το Ελληνικό κράτος να είναι καλά που την πριμοδοτεί με άδειες. Εξαιρετικά θετικά νέα με τον κλάδο ΑΠΕ ίσως σε 2-5 έτη να αξίζει πάνω από 2 ΔΙΣ ευρώ.

  • Τώρα μετοχικά, αν υπερισχύσει η ανικανότητα στα αποτελέσματα ή η προίκα των ΑΠΕ θα το δούμε. Πάντως μια προσωπική εκτίμηση είναι ότι το θετικό μομέντουμ της Κυβέρνησης θα κληροδοτηθεί και στην μετοχή ης ΔΕΗ συνεπώς τα 10-12 ευρώ ίσως τα δούμε σύντομα.
  • Προσωπικά, ότι μετοχές είχα αγοράσει για τον εκλογικό αγώνα τις έδωσα πλέον.   

Φιλικά

ΟΑΚ 

( προτροπές δεν κάνουμε, μετοχές ΔΕΗ δεν διαθέτω, ερασιτεχνικά γράφουμε για να μοιραστούμε μαζί σας τις απόψεις μας )

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή