Βρετανία: Άτακτη υποχώρηση για την κυβέρνηση Τρας, αποσύρει την κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή

Αφού οι αγορές μετέτρεψαν τη χώρα σε κυριολεκτικό σάκο του μποξ και απειλήθηκε ανταρσία στην Κ.Ο. των Συντηρητικών, η κυβέρνηση της Λιζ Τρας «ανέκρουσε πρύμναν», όσον αφορά στον μίνι προϋπολογισμό που παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες.

Υποχώρηση του ΥΠΟΙΚ

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΟΙΚ της χώρας, Κουάσι Κουαρτένγκ, ανακοίνωσε με «ταπεινότητα» ότι αποσύρει το πλέον επίμαχο σημείο του σχεδίου του, δηλαδή, την κατάργηση του υψηλότερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στη χώρα, καθώς δέχθηκε πυρ ομάδον ότι προωθεί ένα μέτρο που διευκολύνει τον μεγάλο πλούτο σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής θύελλας.

Σημειώνεται ότι μόλις μια μέρα νωρίτερα, η ίδια η πρωθυπουργός είχε υπερασπιστεί τον μίνι προϋπολογισμό, ωστόσο, ο Κουαρτέντγκ, αφού ανακοίνωσε ότι αποσύρει το μέτρο, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, που ακόμα δεν έχει καν κλείσει ένα μήνα διακυβέρνησης της χώρας και ήδη δέχεται σφοδρά πυρά ακόμα και από εξέχοντα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Τεράστια ζημιά

Πολλοί αναλυτές και πολιτικοί θεωρούν ότι η αναστροφή του ΥΠΟΙΚ έρχεται πολύ αργά, καθώς ήδη η βρετανική οικονομία έχει υποστεί τεράστια βλάβη, τόσο λόγω του ξεπουλήματος στις αγορές -που οδήγησε σε πτώση και τη λίρα-, όσο και λόγω του ότι αυτός καθαυτός ο μίνι προϋπολογισμός προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την εκτέλεσή του, αλλά και για τη χρηματοδότησή του.

Μάλιστα, ακόμα και στελέχη των Τόρις θεωρούν απλώς αδύνατο το σχέδιο του Κουαρτένγκ, που κινείται στο δίπτυχο «φοροαπαλλαγές-απορρυθμίσεις», να υλοποιηθεί χωρίς μαζικό δανεισμό από τις αγορές, και μάλιστα σε μια περίοδο που τα επιτόκια διαρκώς αυξάνονται, αλλά και χωρίς περικοπές στο κοινωνικό κράτος, παρότι η κυβέρνηση ήταν ασαφής ως προς αυτό το ζήτημα, το οποίο έχει ευρύτερες συνέπειες.

Επίθεση από τους Εργατικούς

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κόμμα -αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία και πρώτο με τεράστια διαφορά από τους Τόρις στις δημοσκοπήσεις- κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέστρεψε την οικονομική αξιοπιστία της χώρας και έβλαψε την οικονομία και απαίτησε άμεση εγκατάλειψη του σχεδίου Κουάρτενγκ, το οποίο χαρακτήρισε ως έκφανση της επίμαχης trickle-down οικονομικής φιλοσοφίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση Κουάρτενγκ να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση θα δώσει σήμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για πιο «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική, ωστόσο, σημειώνουν ότι η Λιζ Τρας καλείται πλέον να αντιμετωπίσει και το σοβαρό «στραπατσάρισμα» που υπέστη η αξιοπιστία της, όσον αφορά στη διαχείριση της οικονομίας εν καιρώ οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Καμία δημοσίευση για προβολή