Πρόκριμα και για άλλες συναινέσεις η συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων; – Σε τί συμφώνησαν τα κόμματα

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία  και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέληξαν αργά χθες σε μία πρώτη συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν θετικοί, αναμένουν όμως να δουν και το νομοσχέδιο και τη συνταγματική θωράκιση.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος «φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών ,που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους».

Ειδικότερα ως προς το αγκάθι του ορίου διαμονής στο εξωτερικό και ειδικότερα την πιστοποίηση του χρονου απουσίας βρέθηκε η εξής συμβιβαστική λύση: Οι εκλογείς που θα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει να λείπουν έως 35 χρόνια από την Ελλάδα αλλά να έχουν μείνει στο μεσοδιάστημα δύο χρόνια στη χώρα και να μπορούν να το αποδείξουν.

Ο κ.Θεοδωρικάκος δήλωσε ειδικότερα ότι φαίνεται πως εξασφαλίζονται 200 ψήφοι για το νομοσχέδιο, το οποίο θα κινείται σε τέσσερις άξονες:

*Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη, δηλαδή θα προσμετράται στην επικράτεια. Αυτή ήταν και η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυβέρνηση.

*Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, στο οποίο τα κόμματα θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις απόδημους. Παράλληλα, ο αριθμός των βουλευτών του Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15.

*Οι Έλληνες του εξωτερικου θα ψηφιζουν αυτοπρόσωπα με κάλπη και θα πραγματοποιείται σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επιστολικής ψήφου, καθώς δεν τη δέχεται το ΚΚΕ.

*Θα διαμορφωθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Έλληνες απουσιάζουν 35 έτη, έχουν μείνει στην πατρίδα μας για δύο χρόνια είτε εργαζόμενοι ειτε πραγματοποιώντας τη στρατιωτικη τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν αυτό με έγγραφα του ελληνικου δημοσιου. Αυτή ήταν η λύση που προτάθηκε από το ΚΚΕ ως απάντηση στον προβληματισμό του υπουργείου Εσωτερικών ότι είναι τεχνικά δύσκολη η απόδειξη απουσίας στο εξωτερικό επί 30 έτη. Επομένως θα πρέπει να αποδείξουν παρουσία για διάστημα δύο ετών μέσα στα τελευταία 35 έτη.

Οι εκλογείς που θα μπορουν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει επίσης να έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

Ο κ.Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι η αίσθηση που έχει είναι ότι είναι ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος όπως είπε: “Μας έδωσε τη δυνατότητα να κινηθούμε με ανοιχτό πνεύμα, μας κάλεσε και μας ενίσχυσε με την πρωτοβουλία του να πετύχουμε τη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα” και πρόσθεσε: “Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας τουλάχιστον σε αυτό το θέμα.”

Ερωτηθείς εάν πρόκειται για διεύρυνση της εκλογικής βάσης ή απλώς διευκόλυνση των ήδη εκλογέων, ο κ.Θεοδωρικάκος απάντησε: “Μιλάμε για διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού και όσων νομίμως θα είναι στο μέλλον. Γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχουν, κατ’ αρχήν Ελληνόπουλα τα οποία σπουδάζουν εκτός Ελλάδος και άνθρωποι οι οποίοι διαρκώς μετακινούνται εκτός Ελλάδος και αποκτούν το νόμιμο δικαίωμα. Ο νόμος θα είναι ίδιος για όλους.”

Απηύθηνε δε ένα μήνυμα προς την ελληνική ομογένεια, λέγοντας: “Όσοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο- γιατί γνωρίζετε ότι η θέση της Κυβερνήσεως είναι ότι θέλαμε όλοι να τύχουν αυτής της διευκόλυνσης και μάλιστα με επιστολική ψήφο, δεν είχαμε 200 ψήφους για να το περάσουμε όπως απαιτεί το Σύνταγμα- τους καλώ να το δουν σαν ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά. Επιτέλους οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο τους. Προφανώς δεν απαγορεύει κανείς σε όποιον Έλληνα πολίτη από το εξωτερικό θέλει να ψηφίσει στη χώρα μας.”

Ο υπουργός Εσωτερικών τέλος επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει παρέμβαση στη συνταγματική αναθεώρηση για το θέμα της ψήφο των αποδήμων και ανακοίνωσε ότι γύρω από αυτό το θέμα έχει ήδη επιληφθεί και θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Καμία δημοσίευση για προβολή