Wall Street Journal: Η Ευρώπη «έχασε τον έλεγχο» του κοροναϊού το καλοκαίρι και τώρα “τρέχει και δεν φτάνει”

Μια εξαιρετικά δυσοίωνη αποτίμηση της πορείας της πανδημίας του κοροναϊού στην Ευρώπη κάνει η Wall Street Journal σε μακροσκελές δημοσίευμα, όπου επισημαίνει ότι ο έλεγχος της μετάδοσης του ιού χάθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και πλέον κυβερνήσεις και πολίτες καλούνται να εκτελέσουν δύσκολες ισορροπίες καθώς η πανδημία εξαπλώνεται σχεδόν ανεξέλεγκτα.

Ο ιός παραμόνευε

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μετά τα αυστηρά lockdown της περασμένης άνοιξης, οι ηγέτες στην Ευρώπη προχώρησαν σε «άνοιγμα» της κοινωνίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, ο ιός παραμόνευε, τα συστήματα ιχνηλάτησης άφηναν κενά και υπήρχαν περιοχές όπου το ιικό φορτίο δεν έπεσε ποτέ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, σε συνδυασμό με την επιστροφή -έστω και με περιορισμούς- σε κοινωνικές δραστηριότητες, όπως οι έξοδοι για φαγητό και ποτό, αλλά και ο τουρισμός, ήταν να έλθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του ECDC, ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Χαλάρωση της πειθαρχίας στην Ευρώπη

Η WSJ επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι η πειθαρχία των πολιτών έχει αρχίσει σε πολλές χώρες να φθείρεται επικίνδυνα, ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν νέα ολικά lockdown, λαμβάνοντας περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, τα οποία, όμως, δεν φαίνονται να είναι και τόσο αποτελεσματικά, όσο η ολική καραντίνα.

Προσθέτοντας στα παραπάνώ και το γεγονός ότι οι θάνατοι από την πανδημία αυξάνονται, οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση: από τη μία θα πρέπει να κρατήσουν υπό έλεγχο την έξαρση της πανδημίας, ώστε να μην επαναληφθούν σκηνές όπως αυτές που βίωσε η βόρεια Ιταλία και από την άλλη θα πρέπει να κρατήσουν ζωντανή την οικονομική δραστηριότητα.

Τα μεγάλα λάθη

Βέβαια, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ευρώπη είναι πλέον σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι τον περασμένο Μάρτιο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του ιού: περισσότερα τεστ, καλύτερη προετοιμασία των συστημάτων υγείας, πολίτες που έχουν αποδεχθεί μέτρα όπως η μάσκα και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Και, φυσικά, υπήρξαν και λάθη, όπως αυτά της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά ενθάρρυνε τον κόσμο να βγει έξω, μετά την άρση της καραντίνας, καθώς τέτοιες κινήσεις έδωσαν ώθηση στον ιό να μεταδοθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και να φέρει το δεύτερο κύμα της πανδημίας ίσως και λίγο νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν.

Ζήτημα εμπιστοσύνης

Παράλληλα, οι εφαρμογές ιχνηλάτησης κρουσμάτων και επαφών αποδείχθηκαν λιγότερο αποτελεσματικές απ’ όσο διαφημίστηκαν («Δεν δούλεψαν», παραδέχθηκε δημόσια ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν), με αποτέλεσμα το βάρος να πέσει στους φορείς που ανέλαβαν να κάνουν τα τεστ κοροναϊού στον πληθυσμό.

Το ανησυχητικό, όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι ότι σε πολλές χώρες η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις κυβερνήσεις τους, όσον αφορά στη διαχείριση της τεράστιας αυτής υγειονομικής κρίσης, έχει αρχίσει να υποχωρεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο βιώσιμος είναι ο νέος γύρος περιορισμών.

Τελικά, μένει να φανεί αν η νέα διαδικασία που ακολουθείται στην  Ευρώπη θα είναι αποτελεσματική, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί εμβόλιο για το Covid-19 ή φάρμακο που θα καταπολεμά την ίωση.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή