Windows 10: Κενό ασφαλείας βρήκε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ. Ευάλωτο το λειτουργικό σύστημα

Σοβαρό κενό ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα Windows 10 της Microsoft, το οποίο δυνητικά θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι χάκερ ή άλλοι κακόβουλοι παράγοντες,  ανακάλυψε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

Σε μία πρώτη αντίδραση η Microsoft έσπευσε να κυκλοφορήσει ευρέως ένα «μπάλωμα» για το πρόβλημα, ενώ νωρίτερα είχε στείλει την αναβάθμιση ασφαλείας στον αμερικανικό στρατό και σε άλλους «ευαίσθητους» χρήστες με διαβάθμιση.

Η NSA αποκάλυψε το κενό ασφαλείας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς πάντως να διευκρινίσει πόσο καιρό το γνώριζε, προτού το αποκαλύψει στην Microsoft. Η Υπηρεσία υποστήριξε ότι και στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει εταιρείες για ανάλογα προβλήματα, αλλά με διακριτικό τρόπο.

Το πρόβλημα, που επηρεάζει επίσης τα Windows Server 2016 και 2019, αλλά όχι παλαιότερες εκδόσεις των Windows, υπάρχει στο πρόγραμμα crypt32.dll των Windows 10, το οποίο επιτρέπει σε προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες, όπως τα ψηφιακά πιστοποιητικά που χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των προγραμμάτων λογισμικού.

Θεωρητικά, το κενό ασφαλείας επιτρέπει σε ένα χάκερ να καμουφλάρει κακόβουλο λογισμικό ως νόμιμο και αξιόπιστο.

Η διευθύντρια κυβερνοασφάλειας της NSA Αν Νιουμπέργκερ δήλωσε ότι η μυστική υπηρεσία αποφάσισε να γνωστοποιήσει την εμπλοκή της στο ζήτημα μετά από αίτημα της Microsoft, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, τα οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την NSA και τη Microsoft, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος χάκερ έχει εκμεταλλευθεί το κενό ασφαλείας.

Όπως δήλωσε στους Financial Times ο Κρις Μοράλες, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Vectra, «μπορεί κάλλιστα η NSA να έχει ήδη άλλες μεθόδους παραβίασης ενός συστήματος Windows, οπότε απλούστατα δεν χρειαζόταν το νέο κενό ασφαλείας».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή