Σε θετικό ντόμινο οδηγεί το ρεκόρ του 10ετούς ομολόγου – Φθηνότερο δανεισμό προσδοκούν πλέον τράπεζες και επιχειρήσεις. Τι λένε WSJ, FT, Bloomberg

Σε θετικό ντόμινο για την οικονιομία αναμένει η κυβέρνηση να εξελιχθεί το νέο ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου, που χθες έπιασε τα ιστορικά χαμηλά σπάζοντας προς τα κάτω το ψυχολογικό όριο του 1%.Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,961%, με πτώση της τάξης του 7% από τη Δευτέρα, ενώ το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,3%.

Κυβερνητικοί κύλοι μιλούν για ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης των αγορών στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Αλλωστε, ο διεθνής τύπος – με πρώτα Μέσα υψηλού κύρους όπως η Wall Street Jurnal, oι Financial Times και το Bloomberg – είχαν μόνο επαίνους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη (δες στη συνέχεια).

  • Οι εξελίξεις αυτές επιτρέπουν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται χρήματα τόσο φθηνά, όσο ποτέ άλλοτε. Και αυτό γιατί η διαμόρφωση της τρέχουσας τιμής των τίτλων που έχουν ήδη εκδοθεί και οι οποίοι διαπραγματεύονται στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά δείχνει ποιο περίπου επιτόκιο θα πρέπει να αναμένει ο εκδότης, εάν θέλει να πάρει φρέσκο χρήματα με νέα ομόλογα. “Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο αξιόπιστος είναι κάποιος οφειλέτης, τόσο χαμηλότερη είναι η απόδοση“, επισημαίνουν ξένοι παρατηρητές.
  • Επιτρέπουν επίσης την εκτίμηση ότι επιχειρήσεις και τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα, γεγονός που θα έχει θετική επίπτωση στην τόνωση της ανάπτυξης, την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Alpha Bank, αλλά και χθες η Τράπεζα Πειραιώς δανείστηκαν από τις διεθνείς αγορές με σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο.

Η κυβέρνηση δεν άφησε ασχολίαστες τις εξελίξεις αυτές: “Η χώρα γυρίζει σελίδα, σημειώνουν. Και υπενθυμίζουν τα θετικά σχόλια του Οίκου Fitch, για την επιτυχημένη έκδοση του 15ετους ομολόγου που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους, αλλά και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, την περασμένη εβδομάδα η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ε.Κ.Τ” σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν :

  • “Αποκτούμε επίσης και ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να υπάρξει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού όσο χαμηλώνει το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές, τόσο βελτιώνεται και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους”.

WSJ: Οι επενδυτές έχουν αρχίσει και επανέρχονται μετά τις εκλογές

Περισσότερα σε λέξεις

«Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 1% για πρώτη φορά, σε μια δραματική μεταστροφή την οποία είχαν δει ως υπερβολικά ριψοκίνδυνη οι επενδυτές εδώ και λιγότερο από 15 μήνες, γράφει η Wall Street Journal.

  • Η WSJ υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει και επανέρχονται σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από τον Απρίλιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία μια φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να αναλάβει οικονομικές μεταρρυθμίσεις .

Αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, βοήθησε τον δείκτη του χρηματιστηρίου να ανέβει κατά σχεδόν 50% πέρσι και τονίζει πως η απόφαση της Fitch Ratings τον περασμένο μήνα να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά ένα βαθμό, ενώ την διατήρησε στο επίπεδο της κερδοσκοπικής βαθμολόγησης, βοήθησε να επιστρέψουν περισσότεροι επενδυτές στην αγορά.

FT: Η εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενίσχυσε την εμπιστοσύνη

Η ελληνική οικονομία διέρχεται μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης την ώρα που η πλειοψηφία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, ενώ η εκλογή μιας επιχειρηματικά φιλικής κυβέρνησης το 2019 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, γράφουν οι  Financial Times.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού, ολοκληρώνει τη δραματική στροφή από την εποχή, που η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί στο 30%. Η Αθήνα τον περασμένο μήνα προσέλκυσε επιπλέον ζήτηση για το 15-ετές της ομόλογο, το πιο μακροχρόνιο, μετά από μια σειρά διασώσεων και μια αναδιάρθρωση του χρέους της, πριν από οκτώ χρόνια.

  • “Η πορεία θα έχει αναβάθμιση και κατάταξη στη πρώτη επενδυτική βαθμίδα, ίσως στο τέλος του επόμενου χρόνου”, δήλωσε ο Mark Dowding, της BlueBay Asset Management και συμπλήρωσε ότι θεωρεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν περισσότερο φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές στις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας, γράφει η FT.

Bloomberg: Η Ελλάδα απέκτησε ώθηση μετά την εκλογή Μητσοτάκη

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σπάσει ένα φράγμα που κάποτε, κατά την οικονομική κρίση, θα έφερνε ειρωνικά μειδιάματα: απόδοση κάτω από 1%. Σηματοδοτεί μια γρήγορη αναστροφή εδώ και λιγότερο από μία δεκαετία, γράφει το Bloomberg

  • «Η επιστροφή της Μεσογειακής αυτής χώρας απέκτησε μεγαλύτερη ώθηση πέρσι, μετά την εκλογή του κεντροδεξιού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα κατάφερε να πουλήσει 15ετές χρέος για την πρώτη φορά μετά από πάνω από δεκαετία, τον περασμένο μήνα.

Έχει επίσης καθιερώσει ένα σχέδιο να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα αρνητικά δάνειά τους, που φτάνουν συνολικά τα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει επίσης το Bloomberg.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή