WSJ: Ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να «κλείσει» την πώληση F-16 στην Τουρκία, ποιά εμπόδια αντιμετωπίζει η συμφωνία

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, η Wall Street Journal επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους ηγέτες του Κογκρέσου των ΗΠΑ ζητώντας τους να εγκρίνουν μια νέα συμφωνία πώλησης όπλων στην Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει την αποστολή κιτ αναβάθμισης των ήδη υπάρχόντων F-16 (βλήματα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα), καθώς και την πώληση 40 νέων μαχητικών τύπου F-16V, κόστους 6 δισ. δολαρίων.

Προς όφελος του ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε πρόσφατα ότι μια συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Συμμαχίας. Ωστόσο, οι προτεινόμενες συμφωνίες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν την αντίθεση από αρκετούς αμερικανούς νομοθέτες, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση των πυραύλων AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό που θα κοστίσουν στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια.

Τι επιδιώκει η Ουάσινγκτον

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι στηρίζουν την συμφωνία για τα F-16, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, η οποία ήρθε σε ρήξη όταν η Άγκυρα επέλεξε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 το 2017. Επίσης, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να «απομακρύνουν» άλλο την Τουρκία, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύξει στενότερες συνεργασίες με τους αντιπάλους τους, δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο ρόλος του «ειρηνοποιού»

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον «βλέπει» την Τουρκία ως έναν διαμεσολαβητή και «ειρηνοποιού» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός και εξεύρεση ειρηνικής λύσης στα προβλήματα των δύο χωρών. Η Άγκυρα, η οποία, πρέπει να σημειωθεί, δεν έχει προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Μόσχας, διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Ρωσία (από την οποία προμηθεύεται όπλα και υδρογονάνθρακες) αλλά και με την Ουκρανία, την οποία έχει προμηθεύσει με τα επιθετικά drones Bayraktar και άλλα οπλικά συστήματα.

Τα εμπόδια στη συμφωνία

Ήδη ο Μπάιντεν έχει εκφράσει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Ερντογάν να βρεθεί διπλωματική λύση στη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ φαίνεται ότι ξανάρχισε και ο «στρατηγικός διάλογος» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Ωστόσο, η πώληση των F-16, η οποία θα πιστοποιούσε την ραγδαία βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών βρίσκει σοβαρά εμπόδια στο Κογκρέσο, τόσο λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία μέσω του νόμου CAATSA για την αγορά των S-400, όσο και λόγω των επιφυλάξεων Αμερικανών νομοθετών για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «λίγα 24ωρα πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, η Αμερικανική Κυβέρνηση ζητά από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση F16 στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του ξένου τύπου. Οι ΗΠΑ, λοιπόν, καλούν την Ελλάδα να στέλνει όλο και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ενώ πουλάνε αεροσκάφη στην Τουρκία με τα οποία πραγματοποιεί δεκάδες υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, ως “πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος” συγκαλεί αύριο την Εθνική Αντιπροσωπεία προκειμένου να παραχωρήσει στις ΗΠΑ επ’ αόριστον έξι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ περηφανεύεται την εμπλοκή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί – εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού – την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή