Ξαφνικό ζήτημα με το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στο Ακουγιού: Πού βρίσκεται η εμπλοκή

Μια εντελώς απρόβλεπτη «παρενέργεια», αλλά εξαιρετικά υψηλής σημασίας για την Τουρκία, φαίνεται ότι προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο λόγος για το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσια στο Ακουγιού που κατασκευάζεται από ρωσικές εταιρείες του χώρου, σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, θα παράγει περίπου το 10% του ρεύματος της Τουρκίας και αναμένεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών. Στα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από αυτόν τον πυρηνικό σταθμό ρωσικής εκμετάλλευσης που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2018 στο Ακουγιού της Τουρκίας αναφέρεται ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός France Info.

Δισεκατομμύρια αμοιβών στη Ρωσία

Oπως σημειώνεται πρόκειται για ένα σταθμό που δημιουργήθηκε έπειτα από μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2010 μεταξύ της τουρκικής και της ρωσικής κυβέρνησης και ο οποίος ανήκει εξ ολοκλήρου σε ρωσικές εταιρείες. Ο πλειοψηφικός της μέτοχος δεν είναι άλλος από τον ρωσικό δημόσιο κολοσσό, Rosatom, επισημαίνεται. Με το πυρηνικό εργοστάσιο, η Τουρκία πιθανότατα θα μπορέσει να μειώσει κάποιες από τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων, αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει δισεκατομμύρια στη Ρωσία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2010, η Άγκυρα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει από τη Μόσχα τουλάχιστον το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το εργοστάσιο για 15 χρόνια, σημειώνεται μεταξύ άλλων. «Η Τουρκία θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 32 δισ. δολάρια για 15 χρόνια για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αυτό το εργοστάσιο. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα πρέπει να πληρώνει περίπου 2 δισ. δολάρια ετησίως στη Ρωσία μόνο για το εργοστάσιο στο Ακουγιού, πέρα ​​από αυτά που της πληρώνει για φυσικό αέριο», αναφέρει Τούρκος αναλυτής.

Εγκαίνια με φιέστα

Το έργο ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και προχωρά γρήγορα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το επόμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου του 2021, Ερντογάν και Πούτιν έστησαν φιέστα μέσω… τηλεδιάσκεψης για τα εγκαίνια της τρίτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου το οποίο προβάλλεται από την Αγκυρα ως ένα από τα μεγάλα assets της σχέσης της με την Ρωσία αλλά, ταυτόχρονα, εγείρει τεράστια ζητήματα για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου.

H διεθνής κοινότητα είναι προβληματισμένη από την λειτουργία πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, καθώς πρόκεται για γνωστή σεισμογενή περιοχή, που βρίσκεται σε ασταθές υπέδαφος. Πολλές οργανώσεις έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα ατυχήματος, γεγονός ωστόσο που δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να προχωρήσει το εργοστάσιο. Από την άλλη, πάντως, η Τουρκία επενδύει και στις ΑΠΕ, αλλά και στους αγωγούς φυσικού αερίου, με την προοπτική να είναι, όταν η τεχνολογία το επιτρέψει, να μεταφέρουν υδρογόνο, που είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Καμία δημοσίευση για προβολή