Ξαφνικός «πάγος» στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν, με επίκεντρο τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Συρία

Με τα… άστρα φαίνεται ότι πρέπει να τα βάλει ο Τούρκος πρόεδρος για τη διεθνή εικόνα της χώρας του, η οποία φαίνεται ότι προβληματίζει ακόμα και συμμάχους της και χώρες που κάθε άλλο παρά ενθουσιάζονται με το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Προειδοποίηση Χαμενεΐ

Τελευταίο παράδειγμα χώρας που ξαφνικά «βάζει πάγο» στις σχέσεις της με την Τουρκία είναι το Ιράν, ο Ανώτατος Ηγέτης του οποίου, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκεται στην Τεχεράνη για επίσημες συνομιλίες, ότι μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή. «Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας είναι πολύ σημαντική, και οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία θα βλάψει αναμφίβολα την Τουρκία, τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή και θα ωφελήσει τους τρομοκράτες», είπε ο Χαμενεΐ στον Ερντογάν.

Δύο υπέρ Άσαντ

Οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα περιελάμβανε επίσης επίθεση στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG, σημαντικό τμήμα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της βόρειας Συρίας και θεωρούνται από την Ουάσινγκτον σημαντικός σύμμαχος εναντίον του ISIS. Πληροφορίες αναφέρουν ότι Ρώσοι και Κούρδοι πραγματοποιούν κοινές επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές της Συρίας, ενώ Μόσχα και Τεχεράνη παραμένουν οι ισχυρότεροι υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα σιτηρά και η επισιτιστική κρίση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έφτασε σήμερα Τρίτη στο Ιράν, όπου τον υποδέχθηκε ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο κορυφής. Στην σύνοδο αυτή αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για μηχανισμούς που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, που έχουν αποκλειστεί στη χώρα αυτή λόγω της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής με κίνδυνο να προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η δράση της Τουρκίας στη Συρία

Σε ψηλή θέση στην ατζέντα των τριμερών συνομιλιών που θα περιλαμβάνουν επίσης την Τουρκία θα είναι οι προσπάθειες να μειωθεί η βία στη Συρία. Η Μόσχα και η Τεχεράνη εναντιώνονται αμφότερες σε οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, η οποία έχει πραγματοποιήσει τέσσερις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία από το 2016, έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την επέκταση των «ασφαλών ζωνών» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.

Τα ιρανικά drones

Όσον αφορά στη ρωσο-ιρανική ατζέντα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει και την παροχή στη Μόσχα από την Τεχεράνη μη επανδρωμένων εναέριων επιθετικών οχημάτων (drones) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην «ειδική επιχείρηση» που η Ρωσία πραγματοποιεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου. Εκτιμάται, δε, ότι τα ιρανικά drones θα επιτρέψουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να επιτύχουν των έλεγχο των αιθέρων στην Ουκρανία, αλλά και να χτυπούν στόχους με λιγότερες απώλειες απ’ όσες έχουν υποστεί ως σήμερα.

Καμία δημοσίευση για προβολή