Ξανά… μαλλιά – κουβάρια στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο καυγάς Κουρουμπλή-Σκουρλέτη, η κόντρα Σπίρτζη-Φίλη και η… δυσφορία Τσίπρα

Θεωρητικά, η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνεκλήθη από τον Αλέξη Τσίπρα κυρίως για να συντονιστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει της σημερινής συζήτησης στην Βουλή για την σύσταση προανακριτικής για τον Νίκο Παππά.

Πρακτικά, κατέληξε σε ένα ακόμη εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πασοκογεννών-προεδρικών και ιστορικών κομματικών στελεχών: Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έστησε καυγά με τον Πάνο Σκουρλέτη υπονοώντας οργανωμένο σχέδιο πρόκλησης εσωκομματικής ρήξης έως και αμφισβήτησης της ηγεσίας, και ο Χρήστος Σπίρτζης έθεσε θέμα “συμπεριφορών” των στελεχών της “Ομπρέλας” που διαφοροποιήθηκαν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ελληνικό.

Ο καυγάς Κουρουμπλή – Σκουρλέτη

Το “θερμό επεισόδιο” της συνεδρίασης ξεκίνησε όταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τους ’53” και την πλευρά του παλαιού κομματικού μηχανισμού είπε ότι «κάποιοι εδώ μέσα δεν θέλουν να κυβερνήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον θέλουν καθηλωμένο στο 20% για να προκαλέσουν εσωκομματικές εξελίξεις».

Οι βολές Κουρουμπλή προκάλεσαν την οξεία απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη: «Αυτά που λες είναι ντροπή, είναι αθλιότητες. Προσβάλεις όλους τους βουλευτές», είπε, προσθέτοντας: «Δεν κερδίζεις μόνο με κορώνες και κατηγορίες, αλλά με σοβαρό πολιτικό σχέδιο. Χωρίς αυτό θα είμαστε πάντα δεύτεροι».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επανήλθε χρεώνοντας στον Πάνο Σκουρλέτη, τότε γραμματέα του κόμματος, την κακή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές – “πήραμε μόνον πέντε δήμους” είπε, και ο Πάνος Σκουρλέτης ανταπάντησε ότι αυτά είναι “ψέματα” και υπενθύμισε ότι εκείνος διαφωνούσε με την ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών.

Η κόντρα Σπίρτζη-Φίλη

Το κλίμα παρέμεινε βαρύ μέχρι τέλους, με αιχμές των κομματικών προς τους προεδρικούς και για το θέμα της σύνδεσης των self tests με την Semens, αλλά και με τον Χρήστο Σπίρτζη να θέτει ζήτημα “συμπεριφορών” αναφερόμενος στην αποχή και την ανοιχτή διαφοροποίηση του Νίκου Φίλη από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό.

Η απάντηση Φίλη είχε επίσης αιχμές για το γεγονός ότι το “ναι” στο Ελληνικό δεν αποφασίστηκε στα όργανα του κόμματος αλλά στον “πρωινό καφέ”, άρα δεν προκύπτει και ζήτημα κομματικής γραμμής.

Η δυσφορία Τσίπρα

Κατόπιν αυτών η πεντάωρη συνεδρίαση έληξε με την έκφραση της προσωπικής δυσαρέσκειας Τσίπρα για το γεγονός ότι ο καυγάς Κουρουμπλή – Σκουρλέτη είχε διαρρεύσει σε συγκεκριμένα sites πριν καν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος επίσης χρέωναν την διαρροή στον Παναγιώτη Κουρουμπλή και σε προσωπικές και εκλογικές πολιτικές αγωνίες.

Εν κατακλείδει οι παραινέσεις Τσίπρα στην αρχή της συνεδρίασης, έπεσαν για μια ακόμη φορά στο κενό: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τους βουλευτές του επιλογή αντιπολιτευτικών στόχων σε σύνδεση με την κοινωνία και μεγάλη προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις τους. Η απάντηση που εισέπραξε ήταν ένας ακόμη εμφύλιος και η ανανέωση του εσωκομματικού ραντεβού για το Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή