Ξεκινά η 7η αξιολόγηση της χώρας. Οι αντιδράσεις των θεσμών στο νέο πτωχευτικό δίκαιο και την καθυστέρηση στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

 Ξεκινά σήμερα η 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο και η καθυστέρηση στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η έκθεση της αξιολόγησης πρόκειται να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο.

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο: Θα είχε ήδη εφαρμοστεί αν δεν είχε συμβεί η πανδημία. Ο νέος κώδικας προβλέπει την κατάργηση προστασίας της α’ κατοικίας. Επίσης θα επιτρέπεται η πτώχευση των νοικοκυριών και η επανεκκίνηση τους χωρίς  οφειλές. Με αφορμή την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου οι θεσμοί θα επαναφέρουν την κουβέντα στην συνέχιση σχετικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πόσο εφικτή είναι η αποκλιμάκωση των “κόκκινων” δανείων; Tην συγκεκριμένη χρονική στιγμή εξαιτίας της πανδημίας, είναι δύσκολο να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μάλιστα περιμένουμε πως μέχρι το τέλος του έτους θα αυξηθούν τα “κόκκινα” δάνεια εξαιτίας της μεγάλης αδυναμίας πληρωμών από κλάδους  όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το εμπόριο. Στόχος πλέον για φέτος είναι η διατήρηση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές: Η εισπραξιμότητα φόρων έχει μειωθεί, γεγονός που οφείλεται αφενός στην οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών και αφετέρου στην αναστολή μέρους των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή  ανακοίνωσε μείωση και κατάργηση για ορισμένες περιπτώσεις της προκαταβολής φόρου καθώς και την απαλλαγή των εποχικών επιχειρήσεων  του τουρισμού από τις εργοδοτικές εισφορές το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον  Ιούλιο έως  και τον Σεπτέμβριο. Μέτρα τα οποία θα δώσουν ανάσα στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς πρόκειται για απαλλαγές ή μειώσεις και όχι για αναστολή των υποχρεώσεων η οποία ενέχει τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής των συσσωρευμένων οφειλών.

Από την άλλη: Aυτό συνεπάγεται  λιγότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Έτσι και αλλιώς, η αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις  παραπάνω υποχρεώσεις θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή σε χαμηλότερα έσοδα προς το κράτος και παράλληλα θα καταγράφονταν ως αδυναμίες πληρωμών γεγονός που σημαίνει ότι θα επιβαρυνόταν το  ιδιωτικό χρέος.

Μένει να δούμε: Ποιες θα είναι οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης και πως αυτές θα αξιολογηθούν. Σε κάθε περίπτωση η 7η αξιολόγηση δεν συνδέεται με την απελευθέρωση κερδών των Ελληνικών ομολόγων.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή